فیلمی درباره خیال خیانت : آقای میم و لایههای پیچیده زندگی خصوصیاش
دومین ساخته بلند حجازی «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» که از قضا عنوان بلندی هم دارد و سازندگان و دستاندرکاران آن نیز بهطور عجیبی اصرار به استفاده کامل از نام فیلم در همه جا دارند، به زیر و بمهای یک رابطه زناشویی میپردازد و به حیطه حساسی قدم میگذارد که همه به نوعی با آن دست به گریبان هستند. حال وقتی پای جامعه خودمان به میان میآید، این بحث جنبه حساستری هم به خود میگیرد. فیلم هرازچندگاهی در پرداخت چندان ریز و دقیق عمل نمیکند اما فیلمنامه آن
(نوشته علی طالب آبادی) ایده ظریفی دارد.
داستان فیلم از این قرار است: محسن (حمید فرخنژاد) به همراه همسرش آوا (مهتاب کرامتی) و پسرش به تهران آمده است تا با مدیران شرکتی که در آن مشغول به کار است جلسه بگذارد. آوا زنی است به طور مشخص از طبقات پایین و محسن سعی میکند او را با حال و هوای محیط پایتخت هماهنگ کند. شوهری که میخواهد همسرش را مطابق مد روز جلوه بدهد تا جلوی مدیران شرکتش امروزیتر جلوه کند اما وقتی زن کمکم چهره عوض میکند با اینکه از نگاههای هیز مردان دور و برش عذاب میکشد، همچنان سعی دارد همان کاری را انجام دهد که مرد میخواهد. ناگهان مرد شروع به بهانهگیری میکند. بهانهگیریهایی دیوانهوار که از تعصبات و افکار نامتعارف مردان بهخصوص در جوامع مردسالار خبر میدهد، در نتیجه وقتی افکار شکاکانه مرد بروز میکند و هر حرکت زن را به نوعی نشانهای از خیانت میپندارد باید اینطور فکر کنیم که آن تشویقهای اولیه و اصرارهای مرد برای اینکه زن تغییر کند، بیشتر از آنکه علاقه به پیشرفت همسرش را نشان بدهد، استفاده ابزاری او را از زن برای پیشرفت جایگاه خودش نشان میدهد. محسن، آوا را در حد یک جنس زیبا تنزل میدهد تا جلوی مدیران شرکت خوب جلوه کند و ترفیع بگیرد اما پس از ورود گوهریان (ابراهیم حاتمیکیا) ماجرایی تازه در میگیرد. گوهریان، مدیر محسن در اولین ملاقات توامان محسن مهراد و همسرش که در هتل محل اقامت این زوج شکل میگیرد در رویارویی با همسر محسن با نگاهی خاص و پرتوجه- به دلایلی که تا پایان داستان هم به طور روشن نمیفهمیم- با او برخورد میکند و در این بین با تعلیق خاصی که داستان بر ما تحمیل میکند بین اینکه آیا محسن از کشش خاصی که همسرش برای مدیرش داشته باخبر شده یا نشده یا حتی باخبر شده و خود را به دلیل به خطر نیفتادن موقعیت شغلیاش به متوجه نشدن میزند، معلق هستیم. انتخاب حاتمیکیا برای این نقش یکی از نکات قوت فیلم است و همانطور که کارگردان در مصاحبههای خود اخیرا گفته است برای انتخاب گوهریان باید علاوه بر اینکه فردی بود که تماشاگر هیچ پیش زمینهای از او نداشته باشد
(چون تا بهحال حاتمیکیا در هیچ فیلمی نقش بازی نکرده که بتواند باعث پیش داوری ذهن بیننده از نوع شخصیت او یا رفتارش در فیلم شود) باید فردی با جذابیت و خوشتیپ و از همه مهمتر خاص باشد که این خاص بودن از سکانس زیبای ورود گوهریان به فیلم با موتور هزار به خوبی به ذهن متبادر میشود. محسن بعد از دیدار گوهریان و آوا، وقتی همسرش با گوهریان قراردادی ناگهانی امضا میکند و پیشرفت کاملا تصادفی همسرش را میبیند، بنای مخالفت میگذارد تا جایی که بعد از برگشت زن از جلسه با مدیرش، او را زیر رگبار سوالات دیوانهواری درباره نوع لباس پوشیدن رییس، حرفهایی که بینشان رد و بدل شده و حتی نوع ساعتی که رییس بسته بوده، میگیرد.
فیلمنامه البته وارد جزییات ظریفتری از رابطه محسن و آوا هم میشود. موسیقی بینظیر فیلم که توسط کارن همایونفر ساخته شده با این ظرافتهای فیلم همراه شده و در بسیاری از لحظات تماشاگر را به درون فضایی زیبا و معلق میبرد، سکانسها و صحنههای هنری ملودرام بسیار زیبا، نشانههایی از حرکتی، حرف نیمهکارهای، نگاه خاصی و یک چشم و ابرو بالا انداختن و از همه مهمتر وجود پسری که در تمام فیلم هست و انگار که نیست، زندگی خصوصی آنها را وارد لایههای پیچیدهتری هم میکند. یکی از این لحظات، جایی است که زن بعد از جلسه شام با رییس مرد، داخل دستشویی آرایش خود را پاک میکند و ناگهان مرد که میخواهد سوالی از او بپرسد، بدون در زدن، وارد دستشویی میشود و با دیدنِ زن که مشغول پاک کردن آرایش است، مکث میکند. این لحظه، لحظهای به یاد ماندنی از فیلم است که برای خیلی از زن و شوهرها پیش آمده، جایی که با زبان بیزبانی و بدون رد و بدل شدن کلمهای خیلی حرفها زده میشود. این مکث و این تعجب، انگار فروریختن خیالهای مرد را نشان میدهد. انگار مرد انتظار داشت همسرش برای او هم، «خوشگل» کرده باشد و همانطور بماند. اینجا آن حسادت و آن تعصب مردانه به صفت غالب محسن درمیآید و ما باز فاصله گرفتن دنیاهای مرد و زن را شاهد هستیم. البته از لحظات پیچیده دیگری که در لایههای فیلم جریان دارد، لحظاتی است که محسن و آوا با افکار یکدیگر، کلنجار میروند. آوا به محسن شک دارد که آیا تا حالا به زنهای دیگر فکر کرده و محسن هم به همین شکل به آوا گیر میدهد که حتما تا به حال به مردهای دیگر هم فکر کرده است. انگار آنها میخواهند اطمینان حاصل کنند که دیگری، حتی در افکارش هم به او خیانت نکرده و نخواهد کرد. این فکر، از ابتدا تا انتها، مثل خوره، زن و مرد داستان و به خصوص مرد را میخورد. این لحظات بیننده را یاد
«چشمان بسیار بسته» استنلی کوبریک میاندازد؛ لحظاتی که انگار آدمهای داستان میخواهند از افکار یکدیگر هم انتقام بگیرند. به هرحال فیلم لحظاتی میتواند به لایههای زیرین رفتار آدمهایش نفوذ کند و بررسی رفتارشناسانه و جامعهشناسانهای به موضوعش داشته باشد اما نکاتی هم در فیلم وجود دارد که پایینتر از حد انتظار است. یکی از این موارد، شک ما به زن است که با تلفن ابتدایی او به یک نفر در بیننده برانگیخته میشود و قرار است به این فکر کنیم که او با کسی رابطه دارد. این شک ابتدایی، در نهایت گرهگشایی میشود و ما متوجه میشویم که زن در واقع با یکی از اقوامش حرف میزده است. این صحنه تلفن و گرهگشایی آن در ادامه مضمون ضد مردسالارانه فیلم عمل میکند تا زن را کاملا معصوم و بری از خیانت نشان بدهد که این منحرف کردن ذهن بیننده بسیار ابتدایی انجام میشود و گرهگشایی بسیار سطحیای هم دارد. مورد دیگر به قضیه باردار بودن زن مربوط میشود که به هیچ عنوان در داستان جا نمیافتد و تا پایان هم گنگ و نامفهوم باقی میماند. یا مثلا در لحظهای که آوا با نگاه به کفشهای محسن به کفشهای اسپورت و نخراشیده خودش نگاه میکند و گویی خجالت میکشد و این قرار است نشانهای بر عقب بودن او نسبت به مرد باشد که خوب پرداخت نشده و اصلا لزومی به این شکل مطرح کردن آن نبود و میتوانست بسیار قویتر اجرا شود.
در پایان باید گفت حجازی با محور قرار دادن یک خانواده کوچک به عنوان هسته اولیه و مرکزی تشکیل جامعه و خلق دو موقعیت کاملا متفاوت در نیمه اول و دوم فیلمش به خوبی تضادهای درونی افراد در مواجهه با ارزشهای مدرنیسم در شرایطی که هنوز تحت تاثیر ارزشهای سنتی قرار دارد را نمایش میدهد او که با اولین فیلمش «در میان ابرها» نشان داده بود فیلمسازی آیندهدار است در دومین ساختهاش هم ثابت میکند که موفقیت قبلی تصادفی نبوده است.
منتقدان سینمایی نامزدهایشان را معرفی کردند: «ملکه» بر صدر
گروه فرهنگ - نامزدهای بهترین آثار سیامین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به انتخاب انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران معرفی شدند.
طبق اعلام دستاندرکاران این انجمن برای نخستین بار با جمعآوری آرای بیش از 80 منتقد و نویسنده سینمایی، نامزدهای سیزده رشته از جمع تمام فیلمهایی که در جشنواره سیام به نمایش درآمدند معرفی شدند.با توجه به جمعبندی آرا و نزدیکی امتیازات در هر رشته بین سه تا هفت نامزد معرفی شده و تندیس و جوایز برگزیدگان در ششمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران که به زودی برگزار میشود، اهدا خواهد شد.
در میان کاندیداهای معرفی شده از سوی انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران، «ملکه» با 12 بار نامزدی صدرنشین است و «برف روی کاجها» با 10 نامزدی در رده دوم قرار دارد. «بوسیدن روی ماه» در هشت رشته نامزد شده و «پذیرایی ساده» و «بیخود و بیجهت» در شش رشته کاندیدا هستند.
«زندگی خصوصی آقا و خانم میم» با چهار، «خرس»، «ضدگلوله»، «پله آخر» و«بغض» با سه، «میگرن»، «تهران 1500» و «سلام بر فرشتگان» با دو و «نارنجیپوش»، «خوابم میاد»، «روزهای زندگی»، «یکی میخواد باهات حرف بزنه» و «یک روز دیگر» با یک بار نامزدی در ردههای بعدی هستند.
«برف روی کاجها»، «بوسیدن روی ماه»، «بیخود و بیجهت»، «پذیرایی ساده» و «ملکه» به عنوان نامزدهای بهترین فیلم معرفی شدند و نامزدهای بهترین کارگردانی همایون اسعدیان «بوسیدن روی ماه»، محمد علی باشه آهنگر «ملکه»، مانی حقیقی «پذیرایی ساده»، عبدالرضا کاهانی «بیخود و بیجهت» و پیمان معادی «برف روی کاجها» هستند.جایزه بهترین فیلمنامه نیز قرار است به یکی از فیلمهای «بوسیدن روی ماه»، «ملکه»، «پذیرایی ساده»، «پله آخر» یا «برف روی کاجها» برسد.نامزدهای بهترین بازیگر نقش اول زن نیز به این ترتیب هستند: مهناز افشار «برف روی کاجها»، پانته آ بهرام «بیخود و بیجهت»، لیلا حاتمی «پله آخر»، مریلا زارعی «خرس»، ترانه علیدوستی «پذیرایی ساده»، مهتاب کرامتی «زندگی خصوصی آقا و خانم میم»، شیرین یزدانبخش «بوسیدن روی ماه» و نامزدهای بهترین بازیگر نقش اول مرد فرهاد اصلانی «خرس»، رضا عطاران «بیخود و بیجهت»، حمید فرخنژاد «زندگی خصوصی آقا و خانم میم»، میلاد کیمرام «ملکه» و مهدی هاشمی «ضدگلوله» هستند.
غایبان بزرگ فیلم خارجی 2013: جدایی آفریقا و آسیا از اسکار
آکادمی اسکار در حالی فهرست اولیه 9 فیلم حاضر در بخش خارجی اسکار 2013 را اعلام کرد که هیچ فیلمی از قاره آسیا و آفریقا در میان آنها دیده نمیشود.
در حالی که درخشش فیلم «جدایی نادر از سیمین» در بخش فیلم خارجی اسکار سال گذشته و کسب 58 جایزه سینمایی و 21 نامزدی در جشنوارهها و جوایز سینمایی در کشورهای مختلف، توقعات را از سینمای آسیا و خاورمیانه بالا برد اما امسال هیچ فیلم درخور توجهی از سینمای آسیا و حتی آفریقا موفق به حضور در میان نامزدهای اولیه فیلم خارجی اسکار نشدند.
اعضای آکادمی اسکار روز جمعه از میان 71 فیلم معرفی شده از کشورهای مختلف، 9 فیلم را برای حضور در فهرست اولیه انتخاب کرد در حالی که فیلمهای پرامیدی چون «باربارا» از آلمان، «سفیدبرفی» از اسپانیا، «لور» از استرالیا، «پیتا» (برنده شیر طلای ونیز) از کرهجنوبی و «استخوان و زنگار» از فرانسه از رسیدن به جمع نامزدها بازماندند و هیچ فیلمی از قارههای آسیا و آفریقا نیز در این فهرست دیده نمیشود.
صرفنظر از ایران که حاضر به شرکت در رقابت اسکار نشد، نمایندگان سینمای هند، ژاپن، چین و سایر کشورهای مطرح آسیایی نمایندهای در این رقابتها نخواهند داشت و هفت فیلم از 9 فیلم انتخابی محصول سینمای اروپا هستند.
آکادمی اسکار به جای فیلم «استخوان و زنگار» ترجیح داد فیلم «دست نیافتنیها» را به جمع 9 فیلم حاضر در فهرست اولیه انتخاب کند تا فیلم «استخوان و زنگار» شانس خود را برای کسب جایزه در جوایز سینمایی گلدن گلوب امتحان کند.
انتخاب 9 فیلم از میان 71 فیلم چالش دشواری برای اعضای آکادمی بوده و کمیته فیلم خارجی آکادمی اسکار از اواسط اکتبر تا روز 17 دسامبر به تماشای فیلمهای معرفی شده به آکادمی در بخش غیرانگلیسی نشستند.
سرانجام 9 فیلم «رسوایی سلطنتی» ساخته «نیکولای آرسل» از دانمارک، «آنسوی تپهها» ساخته «کریستین مونگیو» از رومانی (برنده بهترین فیلمنامه از جشنواره کن)، فیلم «نه» به نمایندگی از پرو ساخته «پابلو لارین» (برنده جایزه هنر سینما از جشنواره کن)، «دستنیافتنیها» ساخته مشترک «الیور ناکاچ» و «اریک تالوانو»، «خواهر» ساخته «ارسو لامیز» از سوییس (برنده خرس نقرهای جشنواره برلین)،
«جنگ جادوگران» ساخته «کیم نگوین» از کانادا (برنده خرس نقرهای جشنواره برلین)، «عمیق» ساخته «بالتازار کورمکار» از ایسلند و همچنین «کان تیکی» از نروژ به کارگردانی «یواخیم رونینگ» دیگر نامزدهای اولیه جایزه اسکار فیلم خارجی 2013 انتخاب شدند.
پنج نامزد نهایی دریافت اسکار بهترین فیلم خارجی 2013 روز دهم ژانویه مشخص میشوند و برنده نهایی نیز طی مراسمی اهدای جوایز اسکار در 24 فوریه 2013 معرفی خواهد شد.
99درصد فیلمهای جشنواره فجر در مرحله بازبینی تحویل دبیرخانه شد
گروه فرهنگ- سیمون سیمونیان، مدیر دبیرخانه سیویکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در گفتوگویی از استقبال فیلمسازان و تهیهکنندگان سینمایی در مرحله ارایه نسخههای بازبینی فیلمها به دبیرخانه جشنواره خبر داد.
سیمونیان با اشاره به همراهی و مشارکت خوب و قابل توجه تهیهکنندگان و فیلمسازان برای رساندن نسخههای بازبینی فیلمها به دبیرخانه خاطرنشان ساخت: مطابق زمان مندرج در فراخوان منتشره جشنواره تمامی فیلمهای متقاضی تا دوم دیماه به دبیرخانه تحویل شده و به استثنای یکی دو عنوان فیلم نسخههای بازبینی همه فیلمها در اختیار دبیرخانه قرار گرفت.
وی ادامه داد: خوشبختانه روند قابل ملاحظهای به لحاظ اجرایی و همراهی سینماگران و فعالان سینمایی را شاهدیم و تمامی مراحل مطابق اعلام قبلی با تکیه بر نظم محوری و برنامهریزی در حال انجام است.
به گفته مدیر دبیرخانه جشواره فیلم فجر، هیات انتخاب و همکاران دبیرخانه جشنواره سه هفته شلوغ و پرتلاش را پشتسر گذاشتند.
سیمونیان با بیان اینکه جشنواره سیویکم به لحاظ حضور فیلمها و فیلمسازان غنی و پربار است، اظهار امیدواری کرد با همراهی و همدلی همه سینماگران و دستاندرکاران و مدیران فرهنگی و سینمایی کشور جشنوارهای باشکوه و جریانسازی را رقم بزنیم.
«یادداشتی برای سهراب» به فرزاد حسنی رسید
مهر- فرزاد حسنی و کامران تفتی در نمایش «یادداشتی برای سهراب» به کارگردانی اصغر خلیلی به ایفای نقش میپردازند که قرار است در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه رود.
اصغر خلیلی درباره جدیدترین تجربه خود در عرصه کارگردانی تئاتر به مهر گفت: نمایش «یادداشتی برای سهراب» را برای اجرا در سیویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر ارایه دادیم که در صورت پذیرفته شدن آن را به صحنه خواهیم برد.
نویسنده، طراح و کارگردان نمایش «یادداشتی برای سهراب» درباره گروه بازیگری و عوامل این اثر نمایشی افزود: فرزاد حسنی، کامران تفتی، زری اماد و نگین عبدالی بازیگران این نمایش هستند. همچنین میلاد حاجیزاده به عنوان دستیار کارگردان و میلاد حجتی به عنوان آهنگساز نیز با گروه همکاری دارند.
وی درباره موضوع نمایش گفت: این نمایش در چند موقعیت زمانی مختلف میگذرد و زندگینامه پنهان یک شهید را روایت میکند.
خلیلی درباره وضعیت اجرای عمومی این اثر یادآور شد: توافقهایی برای زمان اجرا صورت گرفته که در صورت قطعی شدن اعلام خواهم کرد اما اجرا در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر قطعی شده است.
نمایش دو مستند در خانه هنرمندان ایران
ایسنا- دو مستند «او منفی» و «کاش نسیم بیشتر بوزد» به کارگردانی و تهیهکنندگی منصوره میرمعرب سهشنبه پنجم دیماه ساعت 18 در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.
مستند «او منفی» روایتگر روحیه قوی و مواجهه پیروزمندانه زنی جوان مبتلا به بیماری سرطان است که طی دو سال به پروسه پرفراز و نشیب زندگی این بیمار میپردازد و به عوامل بهبودی او از جمله ایمان قوی به قدرت شکستناپذیر خدا و مقاومت روحی او اشاره میکند.
مستند «ای کاش نسیم بیشتر بوزد» نیز به زندگی اعظم محمدی بانوی معلول و قهرمان ملی در رشته پرتاب دیسک و نیزه به همراه همسر معلولش در روستای اهرم که به کار پرورش قارچ مشغول هستند و از این راه درآمدزایی میکنند، میپردازد.
سینمای فرهیختگان، صاحب پاتوق فرهنگی شد
سینماپرس- مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران با اعلام خبر نمایش هفتگی فیلم کوتاه خبر داد که سینمای کوتاه به عنوان سینمای فرهیختگان صاحب پاتوق فرهنگی شد و هر هفته در ارسباران نمایش خواهد داشت.
وی به اهمیت انتخاب مکانی مناسب برای نمایش این فیلمها تاکید کرد و گفت: پس از بررسی تمامی ابعاد انتخاب مکانی مناسب برای نمایش فیلم کوتاه خوشبختانه با توافق انجام شده با مدیریت مجموعه فرهنگسرای ارسباران و نگاه مثبت ایشان به پایگاه شدن ارسباران برای این بخش از سینمای کشور موافقت شد روزهای چهارشنبه هر ماه از ساعت 18 تا 21 سالن این مجموعه به نمایش و نقدو بررسی فیلم کوتاه اختصاص یابد و از چهارشنبه ششم دیماه شاهد این اتفاق خجسته خواهیم بود.
رییس هیاتمدیره انجمن در ادامه با توجه به بازدیدی که از فرهنگسرای ارسباران داشت، گفت: با توجه به اینکه این فرهنگسرا در مکانی مناسب با امکان رفتوآمد و دسترسی خوب قرار گرفته و از سویی سابقه درخشان و دیرینه آن در نقد و بررسی فیلمهای در حال اکران سینما با حضور منتقدان و علاقهمندان و همچنین مجموعه سالن نمایش، گالریها، کلاسها، کافیشاپ، کتابخانه و سایر امکاناتی که دارد فضایی بسیار مناسب برای پاتوق شدن فیلم کوتاه است طی برنامهریزی انجام شده از ششم دیماه تا پایان سال هر چهارشنبه شاهد نمایش فیلم کوتاه در این فرهنگسرا هستیم و چنانچه استقبال مناسبی از آن صورت گیرد در سال 92 نیز این روند ادامه خواهد یافت.
دبیر جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در پایان گفت: اولین جلسه را به مراسم افتتاحیه با حضور اهالی فیلم کوتاه، سینماگران و مسوولان فرهنگی و خبرنگاران اختصاص دادهایم و از هفته بعد آن به شکل روتین نمایش 90 دقیقه فیلم کوتاه و یک ساعت نقد و بررسی را برنامهریزی کردهایم.
یکهتازی هابیتها در گیشه ادامه دارد
مهر- دومین هفته نمایش «هابیت»، تازهترین فیلم پیتر جکسون با موفقیت فروش در گیشه ادامه دارد. در دومین هفته نمایش «هابیت» این فیلم توانست 32 میلیون دلار فروش داشته باشد و فروش کلی خود را به 84 میلیون دلار برساند.
این در حالی است که دو فیلم «خیزش نگهبانان» که انیمیشنی پرمخاطب بوده و فیلم تاریخی «لینکلن» با فاصله بسیار پس از این فیلم در مکانهای دوم و سوم قرار گرفتهاند.
شکست «اسکای فال» جیمز باند که انتظار فروش بالاتری از آن میرفت با نمایش موفق «هابیتها» محقق شد و این در حالی است که پیشبینیها خبر از فروش فیلم «جک ریچر» با بازی تام کروز در هفته آینده میدهند.