نگاهی به کتاب دکتر داتیس، نوشته حامد اسماعیلیون: سپیدار سایه ندارد، کتاب جذابیت!
محمدجواد تاجالدین- نمیدانم برایتان پیش آمده با پیش داوری سراغ اثری بروید یا خیر. حالا میخواهد فیلم باشد یا کتاب، یا آلبوم موسیقی و چیزهای دیگر. این پیشداوری ممکن است از حرفهای دوست و آشنا برایتان به وجود آمده باشد، یا تصویری ذهنی که خودتان برای خودتان ساختید. پیشداوری من مخلوطی از این دو بود. حالا اگر وقتی اثر را دیدید، شنیدید یا خواندید و مطابق تصویر ذهنیتان نبود، سر خورده میشوید، اگر بهتر بود سر ذوق میآیید و اگر مطابق با آن بود، احساسی همراه با غرور و خوشحالی سراغتان میآید. در هر حال پیشنهاد میکنم با پیشداوری سراغ چیزی نروید.
این بزرگترین مشکل من بود با کتاب «دکتر داتیس» نوشته حامد اسماعیلیون. شاید اگر بدون هیچ تصویر ذهنی سراغ کتاب اسماعیلیون میرفتم، حالا بعد از خوانش کامل کتاب و ورق زدن 200 صفحه، حال بهتری داشتم. حامد اسماعیلیون را با کتاب «گاماسیاب ماهی ندارد» شناختم؛ کتابی که یکی از نویسندگان جوان کشورمان به من پیشنهادش کرد اما ترجیح دادم اول سراغ کتاب قبلی اسماعیلیون، یعنی دکتر داتیس بروم.
شاید دلیل دیگری که فکر کردم با کتابی کمی خاصتر طرفم، اسم کتاب بود. داتیس. جالب است. وقتی به اواسط کتاب رسیدم، دیدم شخصیتهای دیگر کتاب که همهشان انسانهای معمولی و سادهای هستند، همین اشتباه را میکنند.
کتاب اسماعیلیون درباره داتیس الماسی، دکتر دندانپزشک جوانی است که به یکی از شهرهای کوچک نزدیک تهران به نام ساسنگ میرود و مطبی میزند.
کتاب حول و حوش داستان او با مریضهای آن محله است. گرفت و گیرهای مریضهایی که همهشان زندگی و وضع یکسانی دارند. اعتیاد، فقر، دزدی و درویی که دامن گیر خانوادههای ایرانی شده. هیات امنایی که برای محله تصمیم میگیرد و دکتری تازه وارد که میخواهد خود را در دل مردم ساسنگ، جا کند؛ گرفت و گیر محلههای اینچنینی که میخواهند پیشرفت کنند و راهش را بلد نیستند.
همین! کل کتاب همین است. زندگی روزمره یک دندان پزشک که تنها نکتهای که ممکن است برای خواننده جذابش کند، قلم کمی شنگول نویسنده است. قلمی که گاهی باعث خنده میشود و توصیفهای کوتاهش از اوضاع شهر و مطب، کمی خواننده را سر ذوق میآورد.
ولی آیا همین موضوع برای نوشتن کتابی 200 صفحهای کافی است. به نظر من که خیر. کتاب باید کمی جسورتر باشد. حتی اسماعیلیون از موضوعات کمی جذاب کتاب، مانند جرمی که در یکی از باغهای آنجا اتفاق افتاده و سر عدهای را بالای دار برده میگذرد. یا حتی ماجرای عاشق شدنش. داستان در جایجای کتاب پرش دارد. روی موضوعی متمرکز نمیشود و نمیتواند خواننده را در یک حال و هوا نگه دارد. سریع از موضوعاتی که پتانسیل پرداخت و روایت را دارند میگذرد و سراغ بحثهای کوچک و بیاهمیت میرود.
اینکه مثلا فلان خانم نمی تواند دندان تازه پر شدهاش را تحمل کند یا فلان آقا توانایی پرداخت پول دندان پزشکی را ندارد. اینها شاید بتواند تنفسی در روایت کتاب باشد، ولی اگر خودش بشود موضوع اصلی، چیزی دست و بال خواننده را نمیگیرد.
قلم اسماعیلیون کمی وراج است، با خودش بیشتر از حد معمول حرف میزند. کتاب پر است از اصطلاحات پزشکی، اولش شاید برای خواننده قیاس آدمهای داستان با بیماریها و داروهای ناشناخته جذاب باشد ولی وقتی این روند تا انتهای داستان ادامه مییابد خستهکننده میشود.
حتی خود اسماعیلیون در انتهای کتاب میگوید به خودش قول داده دیگر انسانها را با بیماریها مقایسه نکند اما در کمال تعجب دو صفحه آخر کتاب یک نواخت همین سبک نگارش را دنبال میکند.
شاید تنها نقطه اوج رمان را باید موضوع کاندیداتوری داتیس الماسی برای عضویت در شورای شهر ساسنگ بدانیم. جایی که میگوییم، بله، نویسنده میخواهد کنشی ایجاد کند و حرفی بزند. هرچند حرف هم میزند. نه حرف جدیدی، همان تصویری که از انتخابات در ذهنمان داریم و همان حرفهای شعاری که در تلویزیون نمونه اش را زیاد دیدیم. یا آنجا که برای گرفتن جواز به شهرداری میرود. موضوعاتی مثل زیر میزی و آبدارچی کار راه بنداز و این مسایل. چیزهایی که در سریالهای سیروس مقدم و امثالهم زیاد دیدیم.
انتظار داریم کسی که دست به قلم میشود و رمانی 200 صفحهای مینویسد، موضوعات جدیدتری بگویدو دنیای جدیدی بسازد و ذهن خواننده را دنبالش بکشاند یا حداقل موضوعات تکراری را با پرداختی نو مطرح کند. توقعاتی که در مورد کتاب اسماعیلیون برآورده نمیشود.
نمیدانم، شاید با هم مربوط به پیش داروی من باشد. اینکه قرار است کتابی جذاب و کمنظیر بخوانیم. وقتی کتاب را خواندن و دیدم همان حرفهای قبلی است، کمی ناراحت شدم. نقاط قوت کتاب را شاید در گفتوگوهای داتیس با پنج سپیداری بدانیم که در حاشیه شهر ساسنگ قد کشیدند و بالا رفتند. گفتوگوهایی کمی دلنشین و حال و هوایی که کمی خواننده را تحت تاثیر قرار میدهد.
درختهایی که در آخر رمان و بعد از نطق انتخاباتی داتیس الماسی، برای پیشگیری از حرفهای او قطع میشود. داغی که بر دل نویسنده و ما میماند. شاید رمان اسماعیلیون هم سرنوشتش همین باشد. حسرتی بزرگ که برای خو. اننده بر جای میگذارد. اینکه استعداد برای نوشتن هست، ذوق و قلم گیرا هست اما داستان دندان گیری نیست که کمی حال آدم را دگرگون کند. مثل سپیدار بلندی که سایهای ندارد تا رهگذرها کمی زیرش استراحت و ذهنشان را آرام کنند.
فیلمبرداری داستان جدید رولینگ در خانه «هری پاتر»
مهر-کمپانی برادران وارنر فیلم «هیولاهای خارقالعاده و نحوه پیدا کردنشان» را که توسط جیکی رولینگ نویسنده مجموعه کتابهای «هری پاتر» نوشته شده است در استودیوی لیوزدن خود واقع در خارج از شهر لندن فیلمبرداری خواهد کرد.
ساجد جاوید، وزیر فرهنگ بریتانیا در یکی از سخنرانیهایش این خبر را اعلام کرد. استودیوی برادران وارنر تمامی فیلمهای «هری پاتر» را در همین استودیو فیلمبرداری کرده و چند سال پیش آن را خریداری کرده است.
ساخت فیلم «هیولاهای خارقالعاده» در ماه سپتامبر گذشته برای اولین بار رسما اعلام شده بود. این فیلم با اقتباس از کتابی که رولینگ در کنار مجموعه کتابهای «هری پاتر» نوشته بود ساخته خواهد شد و داستانش درباره نیوت اسکاماندر کاوشگر و ماجراجوییهای او خواهد بود. به شخصیت اسکاماندر در کتابهای «هری پاتر» هم اشاره شده است. او در این کتابها به عنوان نویسنده یکی از کتابهای درسی جادوگران که در مدرسه هاگوارتز مورد مطالعه قرار میگیرد معرفی شده بود.
هنوز جزییات دقیق داستان مشخص نشده، اما داستان در دهه 1920 نیویورک اتفاق میافتد و جادوگران بریتانیایی و آمریکایی در آن حضور خواهند داشت. انتظار میرود این داستان نیز تبدیل به یک مجموعه سه قسمتی شود که قسمت اول آن ماه نوامبر 2016 اکران خواهد شد. رولینگ اولین تجربه فیلمنامهنویسی خود را در این فیلم خواهد داشت. هنوز کارگردان و بازیگران این فیلم مشخص نشدهاند.
کمپانی برادران وارنر اعلام کرده که قصد گسترش ساختمان استودیوی لیوزدن را دارد و میخواهد سه استیج فیلمبرداری جدید و مدرن دیگر و همچنین یک فضای 100 هزار متر مربعی به آن اضافه کند.
در مراسم افطاری خانه کتاب مطرح شد؛ به داد قلم برسید
ایسنا- سیدعباس صالحی در مراسم افطاری خانه کتاب که 14 تیرماه همزمان با روز قلم در دانشگاه تهران برگزار شد با تبریک این روز به اهل قلم گفت، باوجود اینکه امروز خیلی نقد وارد است اما امروز چیزهایی هم برای دیدن اهل قلم بهوجود آمده است. چون ما در روزگاری هستیم که اطلاعات به راحتی منتقل میشود، حاملهای انتخاب کتاب بهتر شده، فرصتهای تعاملی و ارتباط اهل قلم و ناشران بیشتر شده است، فرصتهای شبکهسازیهای حقیقی و مجازی و ترکیبی فراهم شده است در حالیکه در گذشته هیچکدام از این امکانها وجود نداشت.
وی افزود: در گذشته امکان دسترسی به سلیقه مخاطب نبود اما امروز این امکان بهوجود آمده است تا اهالی قلم به راحتی بفهمند مخاطبانشان چه میخواهند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه اهالی قلم باید با فناوریها و تکنولوژیهای نوین آشتی کنند تا فرصتها برایشان وسیعتر شود، اظهار کرد: تشکلهای اهل قلم باید جدیتر گرفته شود تا قدرت اهالی قلم بیشتر شود، همچنین تشکلهای حرفهای اهل قلم فرصتها را مضاعف کنند و زیرساختها را توسعه دهند. من امروز خوشحالم در دورهای زندگی میکنم که دریچه فرصتها به سوی ما گشوده شده است.
در بخش دیگری از این مراسم نجفعلی میرزایی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب اهل قلم را بزرگترین طبقه سرمایه توسعه ملی دانست و در اینباره گفت: ما در حوزه کتاب و کتابخوانی برای اصلاح ساختارهای کتابخوانی سرمایه و داراییای بجز اهالی قلم نداریم و به همین خاطر چارهای جز بازگشت اهالی قلم به کانون و محور این حرکت نداریم.
وی افزود: ما در بین عناصری که برای توسعه کتاب و کتابخوانی به آن اهتمام میورزیم متاسفانه به اهل قلم به عنوان گام اول توجه نکردهایم. ما همیشه از مشکلات چاپ و نشر صحبت میکنیم اما به موضوع تامین معیشت اهل قلم بیتوجه بودهایم به همین خاطر رمقی برای اهل قلم باقی نمانده است.
میرزایی با بیان اینکه معضلات و مشکلات اهالی قلم باید شناخته شود، اظهار کرد: در حال حاضر یکی از مشکلات حوزه کتاب بحث کتابسازی است که باعث شده کتابهای خوب در بین این دسته از کتابها که بسیار فراوانند، گم شوند. کتابسازی امروز فاجعهتر از کتابسوزی دیروز است، چون اگر آن زمان کتاب را میسوزاندند به شخصیت نویسنده لطمه نمیخورد اما الان کتابسازیها شخصیت نویسندهها را زیر سوال برده است.
وی افزود: در حال حاضر کتابهای زرد و پدیدههای عجیب و غریب باعث شده اعتقاد و باور مردم نسبت به کتاب پایین بیاید و این موضوع از معضلات اهل قلم است.
مدیرعامل خانه کتاب سپس به لزوم تشکیل تشکلهای اهل قلم اشاره کرد و گفت: هنوز در کشور تشکلهای گسترده اهل قلم بسیار کم هستند و سهم آنها در مدیریت حوزههای مرتبط با کتاب پایین است.
در ادامه این مراسم سیده اعظم حسینی، نویسنده کتاب «دا» گزارشی درباره ضرورت پرداختن به ادبیات جنگ ارایه کرد که در بخشی از آن به ناشر کتاب «دا» (انتشارات سوره مهر) به خاطر به رسمیت نشناختن حقوق مولف انتقاد کرد.
همچنین حجتالاسلام محمدرضا زائری در سخنانی به تحولات اجتماعی، تغییر سبک زندگی و شرایط نظام آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: همه این مسایل باعث شده است تا امروز دیگر برخی از مدارس پز بدهند که در مدارسشان از قلم استفاده نمیکنند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته مراکزی مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مرکز آموزشی موسسه رشد و گروه کودک شبکه یک صداوسیما در حوزه تعلیم نوشتن و خواندن برای کودکان فعال بودند، اظهار کرد: در حال حاضر کودکان ما هیچکدام از این امکانات را ندارند و امروز دیگر حتی نقش مدارس در زمینه خواندن و نوشتن پررنگ نیست و ساعت و درس انشا در مدارس خیلی پررنگ نیست.
زائری گفت: ما چه دلواپس باشیم چه دلآرام، چه بخواهیم بچههایمان کتابهای دینی بخوانند و چه بخواهیم کتابهای غیردینی بخوانند واقعیت این است که کودکان ما اصلا کتاب نمیخوانند بنابراین لازم است هر کس هر طور میتواند به داد قلم برسد.
در ادامه مراسم مهدی محقق، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی سخنانی درباره ارزش قلم و لزوم توجه به این میراث کهن
بیان کرد.
آثار تجسمی هنرمندان بزرگ در گالری نگاه
ایسنا- مجموعهای از آثار برگزیده نقاشی و مجسمه بزرگان هنر ایران در گالری نگاه به نمایش گذاشته میشود.
تارا بافکر، مسوول برگزاری این نمایشگاه گفت: گالری نگاه در ادامه برنامه خود برای برپایی نمایشگاههای هنری از آثار هنرمندان بزرگ ایران، نمایشگاه گروهی نقاشی و مجسمه را با نمایش آثاری از چند هنرمند بزرگ برپا میکند.
وی افزود: حسین زندهرودی، بهمن محصص و اویسی از هنرمندانی هستند که آثار آنها در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت و حدود 15 کار به نمایش گذاشته میشود. در طول دو سالی که این گالری را اداره میکنیم، برپایی نمایشگاهی از هنرمندان بزرگ در برنامهریزی نمایشگاه وجود داشته است. آثار از گنجینه گالری و خود هنرمندان برای این نمایشگاه جمعآوری شده است.
پروانه نمایش 4 فیلم برای شبکه نمایش خانگی
ایرنا- در جلسه شورای پروانه نمایش خانگی که با حضور اکثریت اعضای برگزار شد، فیلمهای شور شیرین به تهیه کنندگی ابراهیم اصغری و کارگردانی جواد اردکانی، گهوارهای برای مادر به کارگردانی پناهبرخدا رضایی و تهیهکنندگی پناهبرخدا رضایی و محمد احمدی پروانه نمایش خانگی گرفتند.
همچنین فیلمهای معبد جان به کارگردانی و تهیهکنندگی محمد درمنش و ورود به جزیره( من خودمم) به تهیهکنندگی محسن افشانی و کارگردانی پدرام پاکنیت نیز موفق به اخذ پروانه نمایش در شبکه خانگی شدند. همچنین در این جلسه برای چهار عنوان فیلم خارجی نیز پروانه نمایش صادر شد .
نوازندگان ایرانی برگزیده جشنواره فولک گرجستان
ایسنا- یک گروه موسیقی ایرانی در جشنواره موسیقی فولک گرجستان صاحب مقام شد.
سرپرست و خواننده گروه موسیقی «راوک» گفت: چندی قبل متوجه شدیم که فستیوال فولک موزیک گرجستان فراخوانی را منتشر کرده است و ما هم توانستیم در این جشنواره حضور پیدا کنیم و با ارسال فیلم آثارمان در گرجستان به روی صحنه برویم.
وی ادامه داد: راوک تنها گروه ایرانی حاضر در جشنواره بود که با هزینه شخصی خودمان به این جشنواره سفر کرده بودیم و سرانجام توانستیم در بخش موسیقی ملل رتبه اول و در بخش کلی جشنواره رتبه سوم را کسب کنیم.
محمدرضا داودی درباره گروههای حاضر در این جشنواره گفت: مجارستان، گرجستان، لتونی، روسیه، آذربایجان، ترکیه، ارمنستان و ... کشورهایی بودند که در این جشنواره شرکت کرده بودند و این در حالی بود که کشور اوکراین با چند گروه موسیقی در این جشنواره حاضر شده بود.
«فیتیلهایها» تئاتر اجرا میکنند
مهر- کارگردان مجموعه تلویزیونی «فیتیلهایها» در تشریح تازهترین فعالیتهای نمایشی گروه خود از اجرای دو تئاتر در پاییز امسال با میزبانی تالار هنر خبر داد.
محمد مسلمی با اعلام این خبر گفت: طی صحبتهایی که با مدیریت تالار هنر شده قرار است در پاییز امسال دو اثر نمایشی را به صورت همزمان اجرا کنیم که هماکنون صحبتهای اولیه انجام گرفته و براین اساس نیز ما تمرینهای خود را به زودی آغاز خواهیم کرد.
وی توضیح داد: «خنده و گریه» عنوان اثر نمایشی جدیدی از نوشتههای تازه من در عرصه تئاتر است که با ترکیب همیشگی خودمان متشکل از حمید گلی، علی فروتن و من برای اجرا آماده خواهد شد. نمایش «لپ گلی» که چندی پیش در مرکز تولید تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان روی صحنه رفته بود نیز در ردیف آثار پیشنهادی ما برای اجرای همزمان با نمایش «خنده و گریه» است که امیدواریم با موافقت مدیر تالار هنر بتوانیم آن را روی صحنه اجرا کنیم.
قاسم قلیپور رییس هیات داوری خانه سینما
ایلنا- پس از انتخاب اعضای هیات داوری خانه سینما از سوی اعضای شورایعالی داوری و با انتخاب و معرفی قاسم قلیپور به عنوان نماینده هیاتمدیره خانه سینما در نهاد داوری این خانه، هیات داوری با ترکیب جدید متشکل از شهره لرستانی، سیدمهدی خادم، پدرام اکبری، حمید دهقانپور، قاسم قلیپور و ابراهیم حاج علیرضا (نماینده سازمان سینمایی) فعالیت خود را بدون وقفه همچنان پی گرفته است. هیات داوری در نخستین جلسه خود به اتفاق آرا قاسم قلیپور را به دلیل دقت نظر و تجارب ارزشمند پیشین به عنوان رییس هیات برگزید.
حمید دهقانپور و سیدمهدی خادم نیز از سوی دیگر اعضا هیات به ترتیب به عنوان رییس و دبیر هیات داوری انتخاب شدند. غیر از شهره لرستانی که برای نخستین بار به عضویت در هیات داوری خانه سینما انتخاب شده، دیگر اعضای هیات داوری کنونی هریک به طور میانگین حدود ۱۰ سال سابقه حضور و تجربه مفید و مثبت در نهاد داوری خانه سینما دارند و شناخت متعارف از مبانی حقوقی داوری و مناسبات صنفی و حرفهای دارند.
تئاتر شهر میزبان «مرگ فروشنده» میشود
مهر- نادر برهانیمرند با بیان اینکه قرار بود نمایش «مرگ فروشنده» از اوایل مهرماه در تالار اصلی تئاتر شهر روی صحنه باشد، توضیح داد: طبق قراری که با مدیر قبلی مجموعه تئاتر شهر داشتیم بنا بود که از مهر ماه امسال نمایش «مرگ فروشنده» را در سالن اصلی روی صحنه ببرم اما با توجه به تغییراتی که در مدیریت این مجموعه انجام گرفت، از سوی تیم جدید اعلام شد که اجرای دقیق نمایش منوط به نظر شوراست که این موضوع تا حدی زمان آغاز اجرا را تغییر داد.
وی درباره ترکیب بازیگران «مرگ فروشنده» در بازتولید این اثر نمایشی گفت: با توجه به اینکه از قبل به ما اعلام شده بود که نمایش در مهرماه به صحنه خواهد رفت، من هم با بازیگرانی که در ترکیب قبلی اجرای نمایش در سال 85 حضور داشتند مذاکره کردم و تقریبا همه آنها هم به صورت قطعی اعلام کرده بودند که با ما همکاری دارند اما با توجه به تغییر زمان نمایش که به احتمال فراوان اواخر مهرماه و اوایل آبان ماه خواهد بود ممکن است به دلیل حضور بازیگران در پروژههای تلویزیونی و سینمایی تغییراتی در ترکیب اصلی داده شود.