امیر جعفری:کسانی که باید در سینما باشند نیستند: این سینما مرده است
گروه فرهنگ - امیر جعفری که چندی پیش در پاسخ به سوال خبرنگار تلویزیون گفته بود: اصلا مگر چیزی به نام تئاتر هم داریم و با این شیوه اعتراض در رسانههای داخلی و خارجی خبرساز شده بود، جمعه شب در آنتن زنده برنامه هفت گفت که از نظر او سینمای ما مرده است. او با انتقاد از شرایط سینما و نبودن افراد کاربلد در این حوزه گفت: از ما بازیگران، بدبختتر و توسریخورتر پیدا نمیشود. او ادامه داد: معضل، ما نیستیم. تعارف که نداریم این سینما مرده است. الان کدام سینما را داریم که مردم پشت آن صف بکشند و رونق داشته باشد؟ این چهار فیلم را که فروش خوبی داشته رها کنید چون استثنا هستند. معضل اصلی این است که باید مسایل ریشهای حل شود.
این بازیگر در پاسخ به اینکه گفته میشود به دلیل درآمدزا نبودن تئاتر به سینما آمده است؟ گفت: به نظرم این جمله خوبی نیست و توهین به سینما و تلویزیون است. ذات بازیگر دیده شدن است و من هم دوست دارم دیده شوم اما تئاتر محدود است با این حال ممکن است کارهایی را به خاطر پول انجام داده باشم و آنقدر هم شهامت دارم که این را بگویم.
جعفری درباره حضور بازیگران ادامه داد: این مساله باید ریشهیابی شود که چرا گاهی بازیگر خودفروشی میکند. من سال گذشته فقط یک کار تئاتر داشتم که بعد از چهار ماه فقط یک میلیون و 700 هزار تومان پول گرفتم و دو کار سینمایی هم داشتم که پولی برای آنها نگرفتم ولی راضی بودم چون کارهای خوبی بودند.
او با اشاره به اینکه در سال گذشته به جز دو فیلم «سیزده» هومن سیدی و«قاعده تصادف» بهنام بهزادی بقیه کارها را رد کرده است، اضافه کرد: فیلمنامههایی که ارایه شدند چیزی نداشتند و فکر کردم یا باید آبرویم را وسط بگذارم یا اینکه پولش را بگیرم البته برایم مهم است وقتی فرزندم بزرگ شد به من نگوید این چه فیلمی بود که بازی کردی؛ از طرفی هم فکر میکنم که شاید بگوید چرا نرفتی بازی کنی که پول بگیری.
امیرجعفری همچنین درباره اینکه جواد شمقدری گفته باید ضوابطی برای دستمزد بازیگران تعیین شود، گفت: باید لزوم این کار را پیدا کنیم. آیا این، معضل سینماست؟ مگر ما کار خدماتی میکنیم که برای دستمزدمان قیمت مشخص تعیین شود؟
وی با اشاره به اینکه «قاعده تصادف» را مجانی کار کرده و قرارداد خود را سفید امضا کرده است، افزود: به نمایندگی از همه بازیگران میگویم اگر فیلمنامه، خوب باشد، آنها حاضرند نصف یا یک سوم دستمزد خود را بگیرند.
وی با بیان نقل قولی از اصغر فرهادی که گفته «به کسانی که میخواهند وارد سینما شوند دیکته بگویید، اگر توانستند بیشتر از 12 بگیرند آن وقت وارد شوند»، ادامه داد: حرف من هم همین است. اگر کار را به دست کاردان بسپاریم کارها خوب پیش میروند. حال بگویند که سقف تعیین میکنیم، مگر میشود برای هنر سقف تعیین کرد؟ مگر هنر کار خدماتی است؟
جعفری بحث خود را با طرح این پرسشها ادامه داد که آیا میخواهند سقف دستمزد را به عنوان بخشنامه بدهند؟ اگر این طور است، پس یعنی بیمه بیکاری ما را هم میدهند؟ آیا شغل ما در وزارت کار تعریف شده است؟ آیا با ما به عنوان یک کارمند معمولی برخورد میشود؟ اصلا متر این سقف چیست؟ پیشکسوت بودن؟ نقش اول داشتن؟ مدرک؟ تعداد کار؟
بازیگر فیلم «کیفر» ادامه داد: بحث تعیین سقف دستمزد برای بازیگران مثل این است که من بگویم این مدیران براساس چه متری انتخاب میشوند؟ در حالی که اگر طرف، اینکاره باشد، وقتی وارد سینما میشود این مشکلات پیش نمیآید. در واقع بحث دستمزدها هم از زمانی که فیلمهای مزخرف یا همان سطحی و نازل پیش آمد، مطرح شد. این در حالی است که فیلمنامههای خوب رد میشوند نویسندههایی را سراغ دارم که چهار سال است فیلمنامههایشان مانده است.
جعفری با بیان اینکه اگر کمی آزادی باشد و برای فیلمنامهها اینقدر سختگیری نشود، شرایط این طور پیش نمیرود، گفت: سیستم ایمنی سینمای ما ضعیف شده است. ریشه در من بازیگر نیست که دستمزدم بالاست یا پایین. بعد میگویند چرا گلزار اینقدر پول میگیرد. نوش جانش چون وقتی مردم برای تماشای او میآیند میتواند پول خوبی بگیرد. ضمن اینکه تمام اینها در شرایطی است که در حال حاضر بازیگران، کارگردانان و کسانی که باید در سینما باشند، نیستند.
این بازیگر در ادامه درباره حضورش در فیلم «قاعده تصادف» و ایفای یک نقش متفاوت بیان کرد: به عنوان بازیگر نباید درجا بزنم و دوست دارم نقشهای مختلف را تجربه کنم. کار من بازیگری است و با جان و دل وارد این خطر میشوم.
وی با اشاره به اینکه ابایی ندارد از اینکه وقتی از نقشی خوشش میآید به کارگردان بگوید که میخواهد در آن بازی کند، گفت: درباره «قاعده تصادف» هم همین اتفاق رخ داد، گرچه آقای بهزادی معتقد بود که این نقش به من نمیخورد ولی من خواستم سه روز کار کنم تا اگر نشد دیگر ادامه ندهم.
کیمیایی فیلم جدیدش را خرداد کلید میزند
گروه فرهنگ- مسعود کیمیایی قصد دارد بیست و نهمین فیلم سینماییاش را کلید بزند. او قرار است از بین یک فیلمنامه که هنوز نام آن را رسانهای نکرده و فیلمنامه دیگری با نام «تبعید سایهها» یکی را به زودی جلوی دوربین ببرد.
کیمیایی سال گذشته تصمیم داشت ساخت فیلم سینمایی «دست تنها» با بازی اکبر زنجانپور و سعید راد را کلید بزند اما به دلیل آنکه پروانه ساخت این فیلم سینمایی صادر نشد از ساخت آن منصرف شد. وی در همان زمان تصمیم به ساخت فیلمنامهای دیگر با نام «تبعید سایهها» گرفت که بعد از دریافت پروانه ساخت، مقدمات تولید این فیلم سینمایی را آغاز کرد.
هرچند قرار بود این فیلم سینمایی نیمه دوم سال گذشته جلوی دوربین برود اما به گزارش مهر، به دلیل آنکه فیلمنامه «تبعید سایهها» جزو پروژههای سنگین و برای ساخت نیازمند سرمایهگذاری بالایی بود فیلمبرداری آن به تعویق افتاد.
پیش از این قرار بود فیلم «تبعید سایهها» به تهیهکنندگی بنیاد سینمایی فارابی ساخته شود. این اولین فیلمی است که کیمیایی با یک نهاد دولتی برای ساخت آن همکاری میکند. داستان فیلم «تبعید سایهها» در مقطع زمانی دهههای 30 تا 40 هجری شمسی بوده و به شکلگیری جریانهای سیاسی چپ در ایران میپردازد. شنیدهها حاکی از آن است که در کنار تلاش وی برای ساخت فیلم سینمایی «تبعید سایهها» که برگرفته از رمانی دو جلدی با نام «جسدهای شیشهای» به نگارش کیمیایی است، این روزها پروژه دیگری نیز در دست دارد که جزییات آن همچنان مشخص نیست. البته آن طور که به نظر میرسد کیمیایی پیشتولید یکی از دو فیلم «تبعید سایهها» و پروژهای که نام آن هنوز اعلام نشده است را به زودی و تا اوایل خردادماه آغاز خواهد کرد. آخرین فیلمی که از کیمیایی روی پرده رفته است «جرم» با بازی جمشید مشایخی، مسعود رایگان، داریوش ارجمند، پولاد کیمیایی، حامد بهداد، نیکی کریمی، لعیا زنگنه، داریوش ارجمند و ... است. این فیلم سینمایی توانست جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم را در جشنواره فیلم فجر سال 89 به دست آورد همچنان که جایزه بهترین کارگردانی را برای نخستین فیلمی که او را در سینمای ایران مطرح کرد و با آن به عنوان کارگردانی صاحب سبک معرفی یعنی قیصر، جایزه بهترین کارگردانی را ربود. نگاهی به کارنامه سینمایی کیمیایی نشان میدهد فیلمسازی او این روزها 45 ساله میشود. فهرست فیلمهایی که او در این 45 سال ساخته است را در زیر میبینید:
بیگانه بیا (۱۳۴۷)، قیصر (۱۳۴۸)، رضا موتوری (۱۳۴۹)، داشآکل (۱۳۵۰)، بلوچ (۱۳۵۱)، خاک (۱۳۵۲)، گوزنها (۱۳۵۴)، پسر شرقی (کوتاه، ۱۳۵۴)، غزل (۱۳۵۵)، اسب (کوتاه، ۱۳۵۵)، سفر سنگ (۱۳۵۶)، خط قرمز (۱۳۶۱)، تیغ و ابریشم (۱۳۶۴)، سرب (۱۳۶۷)، دندان مار (۱۳۶۸)، گروهبان (۱۳۶۹)، ردپای گرگ (71-1370)، تجارت (۱۳۷۳)، ضیافت (۱۳۷۴)، سلطان (۱۳۷۵)، مرسدس (۱۳۷۶)، فریاد (۱۳۷۷)، اعتراض (۱۳۷۸)، سربازهای جمعه (۱۳۸۲)، حکم (۱۳۸۳)، رییس (۱۳۸۵)، محاکمه در خیابان (۱۳۸۷) و جرم (1389)
کتابهایی که در فروردین بیشتر خوانده شدند
گروه فرهنگ -گاهی قدیمی و گاهی نو، گاهی عاشقانه و گاهی رواندرمانی. گاهی بومی و گاهی ترجمه به نظر میرسد سلیقه کتابخوانها در بهار متنوع است این را از مرور فهرست پرفروشهای هفته گذشته میتوان فهمید.
1- رمان «پرنده من» نوشته فریبا وفی از موفقترین آثار ادبی سالهای گذشته بوده است. کتاب در ایران بارها چاپ شده و در خارج نیز به چند زبان منتشر شده است. این رمان داستانی ساده دارد، رویدادهای آن در فضایی ملموس و واقعی جریان مییابد و با زبانی گویا و گیرا بیان میشود. در رمان زنی خانهدار با بیانی ساده و سرراست از سختیها و گرفتاریهای روزمره خود در زندگی با همسر و دو فرزندش روایت میکند. او مانند زلزلهسنجی دقیق و حساس، تمام لرزهها و اضطرابهای خانواده کوچک خود را در ایران امروز نشان میدهد. رمان کوچک «پرنده من» نخست در سال ۱۳۸۱ توسط نشر مرکز انتشار یافت در ۱۴۱ صفحه. کتاب تاکنون به 11 چاپ رسیده و چند جایزه ادبی را برنده شده است.
این کتاب در سال ۲۰۰۹ به زبان انگلیسی منتشر شد و در سال ۲۰۱۰ به زبان ایتالیایی. «پرنده من» به تازگی توسط انتشاراتی Rotbuch به زبان آلمانی منتشر شده است.
2- «عشق روی پیادهرو» مجموعهای از داستانهای کوتاه و با مضامین همیشگی است که مستور مینویسد. عشق زندگی اندوه و خداوند و البته نوستالژیهایی که این واژهها ذهن هر مخاطبی را درگیر خود میکند. مستور، عشق روی پیاده رو را کمی بعد از روی ماه خداوند را ببوس نوشته است، کتابی که او را به شهرت رساند و تا مدتها بیوقفه تجدید چاپ شد. در این کتاب هم مانند دیگر کارهای این نویسنده برخی از داستانها با الهام از خاطرات کودکی او نوشته شده است. داستانها اکثرا تلخند اما حس قشنگی را منتقل میکنند به طوری که بعد از خواندن داستانهای مصطفی مستور هوس میکنید عاشق شوید.
3- « مامان و معنی زندگی» دکتر اروین یالوم، نویسنده این کتاب استاد روانپزشکی دانشگاه استنفورد است و در این کتاب تجربههای شخصیاش را به گونهای داستانی روایت میکند. شما به عنوان مراجع به یک روان درمانگر یا کسی که هیچ چیز درباره روانشناسی نمیداند یا کسی که جرات نمیکند وارد این حوزه شود، یا حتی به عنوان یک علاقهمند به روانشناسی و خواننده آن، شاید هیچوقت به این فکر نکنید که کسی که توی یک برنامه تلوزیونی یا پشت یک کتاب روانشناسی معروف یا یک سخنرانی پرجنب و جوش یا به عنوان درمانگر شما تلاش میکند شما را نسبت به قسمتی از آنچه درباره خود نمیدانید آگاه کند، چه درگیریهایی دارد، چه مراحلی را پیموده و چه سختیهایی در کار دارد.
نویسنده این کتاب همان قدر که از مطالعات و تجربههای عمیق و موفقیتهایش در درمانهای فردی و گروهی میگوید، از سردرگمی و ناامیدیاش از درمان بیماران سرسختی حرف میزند که یک درمانگر کارکشته هم با تمام توان و قدرتش، در درمان آنها حوصله از کف میدهد. نویسنده در این کتاب نگاه متفاوتی نسبت به بیماران داشت. او از بیمارانش یاد میگیرد.
4- «با دمپاییهای لنگه به لنگه» پنجمین کتاب ناهید کبیری در ژانر داستان کوتاه است و شامل 10 داستان کوتاه با نامهای «مولا و ماهیها»، «شام دوم»، «خلیج تنها نیست»، «سرگیجه» و «بازنشستگی»، «با دمپاییهای لنگه به لنگه»، «smile»، «بچههای رشته روانشناسی»، «هدیه بیست و چهارسالگی»، «رستم کیف پولش را جا گذاشته است» و «طرح هزاران لباس عروس»، با ساختاری دراماتیک و مضمونهایی تازه و متفاوت. فرم روایتها گاه از زبان دانای کل به تقریر درمیآید و گاه از زبان اول شخص مفرد روایت میشود. موتیف یا بن مایه هر داستان نیز فرم و زبان آن داستان را خلق میکند. چنان که مثلا زبانِ شخصیت «طرح هزاران لباس عروس» با زبان شخصیت «بچههای رشته روانشناسی» یا داستانهای دیگر به شدت متفاوت است و نقش زبان به درک و ایجاد ارتباط مخاطب با فضای داستانها تاثیر چشمگیری دارد. نویسنده «دمپاییهای لنگه به لنگه» ارزیابیهای اخلاقی و اجتماعی و فرهنگی مانوس و متداول جامعه خویش را زیر سوال میبرد و تعریف دیگری از سمبلها و قهرمانهای فردی و اجتماعی ارایه میدهد.
مهران مدیری باز هم در تلویزیون حذف شد
ایسنا- تهیهکننده «تهران 1500» اعلام کرد که همچنان سیاست دوگانه صداوسیما درخصوص مهران مدیری ادامه دارد. ابوالحسنی گفت: باوجود اینکه مدیرکل بازرگانی صداوسیما اعلام کرد مشکلی برای پخش تصویر و نام مهران مدیری در تیزرهای فیلم «تهران 1500» وجود ندارد اما متاسفانه شامگاه ششم اردیبهشتماه که فیلم در برنامه «هفت» بررسی میشد، اعلام کردند نمیتوانیم تصاویر این بازیگر را پخش کنیم!
وی افزود: تصاویر مهران مدیری در برنامه اخیر «هفت» حذف شد و ما همچنان شاهد سیاست دوگانه صداوسیما هستیم.
چند هفته قبل تهیه کننده «تهران 1500» از ممنوع بودن اعلام نام و پخش تصویر مهران مدیری در تیزرهای فیلم سینمایی «تهران 1500» از تلویزیون خبر داده بود و پس از چند روز از حل شدن مشکل عدم نامبردن از مهران مدیری در تیزرهای تلویزیونی این فیلم خبر داد.
شجریان و پورناظریها با ریحانا و انریکه در یک فستیوال موسیقی
ایسنا- همایون شجریان با همراهی سهراب و تهمورس پورناظری روز 26 ماه می(پنجم خردادماه ۹۲) در دوازدهمین جشنواره موسیقی «الموازین- ایقاعات عالم» روی صحنه میروند.
تهمورس پورناظری با اعلام این خبر افزود: امسال مسوولان جشنواره، بخشی را با عنوان «جاده موسیقایی ابریشم» در تقویم خود گنجاندهاند که دربردارنده اجرای هنرمندان هشت کشوری است که روزگاری در مسیر جاده ابریشم قرار داشتهاند و مغرب و مشرق دنیای قدیم را به هم پیوند میدادند. به گفته وی، هدف از این بخش جشنوارهگذری فرهنگی- موسیقایی در مسیر این راه بازرگانی فرهنگی است که شجریان و پورناظریها به عنوان نماینده موسیقی ایران به این جشنواره معتبر موسیقی دعوت شدهاند و دوازدهمین دوره این جشنواره طی ۹ روز از 3 تا 11 خردادماه به اجرا درمیآید.
آهنگساز گروه «شمس» در ادامه تصریح کرد: جشنواره بینالمللی موازین هر ساله با شرکت ستارگان نامدار جهان، استعدادهای جوان و هنرمندان نوظهور مراکش در چند شاخه جداگانه برگزار میشود. به گفته پورناظری، این اجرا نخستین اجرای همایون شجریان با برادران پورناظری در قاره آفریقاست که شامل اجرای آثاری از کیخسرو پورناظری و سهراب و تهمورس پورناظری خواهد بود. در این اجرا تهمورس پورناظری (تار، تنبور، بربت) سهراب پورناظری (کمانچه، تنبور) و حسین رضایینیا (سازهای کوبهای) همایون شجریان را در مقام خواننده همراهی خواهند کرد.
از چهرههای سرشناس حاضر در مراسم امسال میتوان به جورج بنسون، ریحانا، لورین، انریکه ایگلسیاس، دیوید گتا، گروه راک «Deep Purple»، گروه «جکسون فایو» و همچنین PSY خواننده تکآهنگ مشهور گنگنام استایل) اشاره کرد.
«تصویر تنهایی» به بازار آمد
گروه فرهنگ- آلبوم موسیقی پاپ با نام تصویر تنهایی با خوانندگی و آهنگسازی یونس محمودی روز گذشته روانه بازار شد.
مراسم رونمایی از این آلبوم نیز روز شنبه با حضور جمعی از هنرمندان، عوامل تولید این آلبوم و اصحاب رسانه در موسسه فرهنگی هنرهای زیبا برگزار شد.
یونس محمودی در کارنامهاش آهنگسازی برای اشعار هوشنگ ابتهاج، مشیری، شفیعی کدکنی، شاملو، اخوان، سپهری و نیز حافظ، خیام، سعدی و شهریار را دارد. وی همچنین ساخت یک مجموعه مستند در زمینه موسیقی و تجربههایی در زمینه دوبلاژ، تئاتر، بازیگری در فیلمهای تجربی، نویسندگی و نقد موسیقایی را تجربه کرده است. پیش از این صدای او را در تیتراژ پایانی برنامه تلویزیونی مردان آهنین۱۳۹۱ با تنظیم مدوید لطیفی و ترانهسرایی علیرضا حسینی لرگانی شنیدهاید.
نگین طولانیترین بازار مسقف جهان ترک برداشت
میراث فرهنگی- تیمچه مظفری که به نگین طولانیترین بازار مسقف جهان معروف است، ترک برداشت. به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، این تیمچه برای بقا تنها 40 میلیون تومان اعتبار میخواهد، مبلغی که بازاریها معتقدند از سوی سازمان میراث فرهنگی دریغ میشود، اتهامی که مسوولان سازمان میراث فرهنگی تبریز پاسخگوی آن نیستند. براساس این گزارش و با توجه به اظهارات کارشناسان و اصناف بازار، تیمچه مظفری نگین انگشتری بازار و به عبارتی به اتاق مهمان آن معروف است. تیمچه مظفریه سالهاست که مورد بیمهری و بیتوجهی مسوولان میراث فرهنگی قرار گرفته و هر لحظه بیم آن میرود که به دلیل نبود رسیدگیهای به موقع فرو بریزد، تیمچهای که به دلیل معماری منحصر به فرد خود به آبروی بازار تبریز مشهور است و هر گردشگری را در نخستین گام به سوی خود جلب میکند. ترکهای تیمچه مظفری روز به روز بیشتر میشود، نفوذ آب به درون تیمچه علنی شده و هر لحظه بیم فرو ریختن کل گنبد میرود.
هرچند مشکلات بازار تبریز کم نیست ـ از نبود ساماندهی سیمهای برق و تلفن گرفته تا نبود نور کافی در سراها و نبود تابلوهای راهنما و ... ـ اما حفظ بنای موجود و جلوگیری از تخریب و فرسودگی آن که از نخستین ارکان حفظ یک بنا به شمار میرود، دور از چشم مسوولان مانده است.