یک روز مانده به پایان جشنواره کن: همه آنچه به سینمای ایران گذشت
گروه فرهنگ- دو فیلم کوتاه ایرانی حاضر در جشنواره فیلم «کن» به نمایش درآمدند، فیلم محمد رسول اف دیروز به روی پرده رفت و بازار فیلم هم به کارش پایان داد.
جشنواره کن هفت بخش اصلی دارد؛ بخشهای مسابقه، خارج از مسابقه، نوعی نگاه، سینه فونداسیون، هفته منتقدان، دو هفته کارگردانان و بازار فیلم، بخشهای اصلی این جشنواره را تشکیل میدهند. در بخش مسابقه امسال جشنواره، 19 فیلم مدعی دریافت نخل طلاییاند. همچنان که در هفته گذشته در صدر اخبار فرهنگی هنری بوده است، اصغر فرهادی با فیلمِ «گذشته» محصول کشور فرانسه به «کن» آمده است. حضور ایران در جشنواره کن ماجرای جشنواره کن و نامزدی اصغر فرهادی از سینمای فرانسه اگرچه برای ایرانیان جای خوشحالی است اما هرگز جای خالی حضور یک نماینده رسمی از سینمای ایران را پر نمیکند. علاوه بر اصغر فرهادی، محمد رسولاف با فیلم «ناشناس»، علی اصغری با فیلم کوتاه «بیشتر از دو ساعت»، نوید دانش با فیلم «دوئت»، سینماگران ایرانی هستند که امسال در کن حضور دارند.
به گزارش ایسنا فیلمهای کوتاه «دوئت» ساخته نوید اقبال دانش و «بیشتر از دو ساعت» به کارگردانی علی عسگری روز چهارشنبه یکم خردادماه در «کن» به روی پرده رفتند و علاوه بر کارگردانهای این دو فیلم، نگار اسکندرفر و ساسان سالور تهیهکنندگان این آثار نیز در اکران آنها حضور داشتند.
«دست نوشتهها نمیسوزند» ساخته محمد رسولاف که در بخش نوعی نگاه جشنواره حضور دارد، ساعت 11 دیروز نمایش داده شد.
بازار فیلم جشنواره فیلم کن هم دیروز رسما به کار خودش پایان داد، البته غرفه صداوسیما دو روز پیشتر خالی شده بود و نمایندگان این غرفه به ایران بازگشتند.
موسسه رسانههای تصویری هم به همراه مستقلهای ایرانی روز پنجشنبه غرفهشان را جمع کردند و تنها غرفه فارابی و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در چتر سینمای ایران تا ظهر دیروز برپا خواهد بود.
سرقت در جشنواره کن که امسال زیاد شده است به غرفه ایران هم رسید و یک دستگاه دی وی دی پلیر در ساعت تعطیلی بازار فیلم دزدی شد.
عبدالرضا کاهانی به همراه همسرش شیما منفرد و همچنین حسن فتحی و علی سرتیپی از سینماگرانی هستند که طی یکی دو روز گذشته وارد کن شدهاند.
فیلم «یک روز دیگر» از ساختههای حسن فتحی در این دوره جشنواره توسط محمد اطبایی در نمایشهای بازار به روی پرده رفت.
چهارشنبه شب، فیلم عراقی «سرزمین دوست داشتنی من» که در بخش نوعی نگاه حضور دارد به نمایش درآمد و گلشیفته فراهانی بازیگر ایرانی این فیلم به همراه دیگر عوامل اصلی در سالن حضور داشتند.
فیلمبرداری «ردکارپت» به کارگردانی رضا عطاران بیوقفه در «کن» ادامه دارد و از شب گذشته وارد مرحله شبکاری شده است. شصت و ششمین جشنواره فیلم «کن» فردا به کارش پایان میدهد.
لیدیا دیویس جایزه من بوکر بینالمللی را برد
لیدیا دیویس، نویسنده داستان کوتاه از آمریکا به عنوان پنجمین برنده جایزه من بوکر بینالمللی انتخاب شد. لیدیا دیویس که برای نوشتن داستانهای کوتاهش شهرتی جهانی دارد، گاه داستانهای کوتاهی مینویسد که حتی کمتر از سه صفحه هستند و گاه حتی از یک پاراگراف یا یک جمله بلند تشکیل شدهاند.به گزارش گاردین، گروه داوری این دوره با تجلیل از داستانهای کوتاه خانم دیویس که گاه فقط به بلندی یک جمله هستند، این نویسنده آمریکایی را به عنوان برنده این جایزه دوسالانه انتخاب کرد.
در این رقابت که امسال کریستوفر ریکس به عنوان رییس به انتخاب دست زد، لیدیا دیویس را در رقابتی که مریلین رابینسون آمریکایی، برنده جایزه اورنج و جایزه حلقه منتقدان آمریکا امیددار نخست دریافت آن بود و هشت نامزد دیگر مدعی آن بودند، برتر از دیگران خواند.امسال یو.آر. آنانتامورتی از هند، انتظار حسین از پاکستان، یان لیانک از چین، ماری اندیایه از فرانسه، جوف ناواکوویچ از کانادا، مریلین رابینسون از آمریکا، ولادیمیر سوروکین از روسیه، ایرون اپلفلد از فلسطین اشغالی و پیتر اشتام از سوییس دیگر نامزدهای این جایزه بودند. با این انتخاب، یک جایزه 60 هزار پوندی برای تجلیل از مجموع آثار این نویسنده، «برای دستاوردهایی که در حوزه داستان نویسی در صحنه جهانی» به دست آورده، به وی تعلق میگیرد. خانم دیویس در عین حال سومین نویسنده از قاره آمریکاست که موفق به کسب این جایزه معتبر میشود. فیلیپ راث در سال 2011 و آلیس مونرو نویسنده کانادایی در سال 2009 موفق به کسب این جایزه شده بودند. کریستوفر ریکس درباره انتخاب او گفت: او از آن دست نویسندههای آمریکایی است که با نوشتههایش حتی کودکان را به شوق میآورد. وی او را برای خلق تصاویر بزرگ در داستانهای کوتاهش تحسین کرد. دیویس با ابراز خوشحالی از برنده شدنش گفت که در ابتدا کارش را با نوشتن داستان کوتاه آغاز کرد چون خودش نیز میدانست در این زمینه از تواناییهای بیشتری برخوردار است. وی افزود: فکر میکنم برخی نوشتههایم اشعار داستانی هستند، یا حتی به نوعی مراقبه محسوب میشوند.
دیویس گفت: حتی اگر چیزهایی که مینویسم گاهی یک یا دو خط باشند، اما همیشه روایتی در آن وجود دارد که به خواننده امکان میدهد وارد متن شود و تصورات آن را گسترش دهد.در حالی که در دورههای پیش سه نفر داوری این جایزه را برعهده داشتند، امسال برای نخستین بار پنج نفر داوری این جایزه را برعهده دارند که به جز رییس گروه داوری شامل الیف باتومان، آمیناتا فورنا، یی یون لی و تیم پارکز بودند.
نحوه انتخاب نامزدهای امسال به این ترتیب بود که به هر یک از داوران امکان داده شد تا از منطقهای که خودشان متعلق به آنجا هستند نامزدهایی را انتخاب کنند و همین امر گستردگی طیف نامزدها را افزایش داد.
«آواز بیساز» کنت هریف به بازار کتاب ایران رسید
گروه فرهنگ- رمان «آواز بیساز» اثر کنت هریف با ترجمه امیرمهدی حقیقت منتشر شد. نویسنده در این داستان از شخصیتهای داستانی متعددی بهره میگیرد و داستان زندگی آنها را در شهری خیالی روایت میکند.
رمان «آواز بیساز» با نام Plainsong در سال 1999 میلادی منتشر شد و توانست به یکی از پرفروشترین آثار زمان خود تبدیل شود. هریف با خلق شهری خیالی در ذهنش ماجراهای داستان را شکل میدهد و در اینگونه داستان در هم تنیده شخصیتهایش را روایت میکند.
یکی از ویژگیهایی که اغلب منتقدان و مخاطبان درباره این کتاب به آن اشاره دارند سادگی نثر نویسنده در بیان وقایع است. هریف داستانش را به بخشهای مختلفی تقسیم کرده و با آوردن نام شخصیتهای داستانی در ابتدای هر بخش مشخص میکند که روایت داستان به سمت کدام شخصیت گرایش پیدا کرده است.
عنوان کتاب به نوعی از موسیقی اشاره دارد که در کلیساهای مسیحی نواخته میشد و در ترجمه کتاب عنوان «آواز بیساز» برای آن برگزیده شده است. نویسنده این عبارت را برای هر گونه ملودی ساده و بیپیرایه به کار میبرد.
این کتاب توانسته برگزیده جایزه کتاب نیویورکر، جایزه کتاب لسآنجلس تایمز و جایزه ملی کتاب آمریکا شود.
در پشت جلد کتاب شهری که داستان در آن به پیش میرود اینگونه توصیف شده است: «آواز بیساز» قصهای است که در شهرهالت در کلرادو رخ میدهد گرچه شهری خیالی است اما هر چه بیشتر در داستان پیش میروی، چنان جان میگیری که حس میکنی خودت به آنجا رفتهای و آدمهایش را از نزدیک دیدهای؛ احتمالا در کافهاش چشمت به دو برادر پا بهسنگذاشته یغور افتاده که با چکمههای گلی، سر میز نشستهاند و در سکوت قهوه میخورند، ممکن است دو برادر کمسنوسال را دیده باشی که دمدمای صبح، سوار بر دوچرخه، روزنامه پخش میکنند و از خودشان میپرسند که نکند پدر و مادرشان دیگر همدیگر را دوست ندارند. شاید هم در پمپ بنزین این شهر، چند پسر دبیرستانی را دیده باشی که به همکلاسیشان نگاه میکنند؛ دختری که کیف قرمز به دوش، پیاده از جلوشان میگذرد و مادرش صبح همان روز با شنیدن خبری، تا حد مرگ از دستش عصبانی شده.
رمان «آواز بیساز» اثر کنت هریف با ترجمه امیرمهدی حقیقت با شمارگان دو هزار نسخه در 296 صفحه و به بهای 14 هزار تومان از سوی نشر ماهی راهی کتابفروشیها شده است.
صابر ابر، ننه دلاور صحنه میشود
ایران تئاتر- نمایش «ننه دلاور بیرون پشت در» به کارگردانی سجاد افشاریان که در سی و یکمین جشنواره تئاتر فجر به روی صحنه رفت با ایفای نقش هوتن شکیبا و صابر ابر امسال در تالار حافظ راهی اجرای عمومی میشود.
سجاد افشاریان متن این نمایشنامه را براساس دو نمایشنامه «ننه دلاور» اثر برتولت برشت و «بیرون پشت در» اثر ولفگاگ بورشرت نوشته است. «ننه دلاور» و «بگمان» دو شخصیت اصلی این نمایش هستند که در این نمایش صابر ابر در نقش یک زن روی صحنه میرود.در این نمایش با اثری تراژیک همراه میشویم که لحن شاعرانه دارد و در اجرا نیز سعی شده به این لحن نزدیک شوند. رویارویی «بگمان» و «ننه دلاور» در واقع در این نمایش نشان داده میشود و از این مواجهه هر دو نمایشنامه تعریف میشود بهگونهای که اگر تماشاگری این دو اثر را به طور مجزا ندیده باشد با یک نمایشنامه واحد که قصه خود را دارد، روبهرو میشود.
شاعر پرآوازه آلمانی درگذشت
هنرآنلاین- سارا کیرش، شاعره شهیر آلمانی بعد از یک دوره طولانی بیماری درگذشت. او که در سال ۱۹۳۵ میلادی در شهر هاله به دنیا آمده بود، شاعری بود که کمتر حاضر به مصاحبه با رسانهها میشد. او در سال ۱۹۹۶ یکبار با روزنامه اشتوتگارتر ناخریشتن قرار مصاحبه گذاشته بود اما بعد آن را به هم زد و به عنوان پوزش نوشت: من از طریق نوشتههایم حرف میزنم. در این نوشتهها تنها چیزی که برایم اهمیت ندارد، موضعگیری سیاسی است. چه چیزی برایم اهمیت دارد؟ نوشتن متنی خوب که دیگران هم آن را بخوانند. خوانندههای من بهتر است تا آنجا که ممکن است مرا بهحال خود بگذارند و اشعارم را بخوانند. به نوشته دویچهوله، نام واقعی این شاعر، نقاش گوشهگیر که در طول ۷۸ سال عمر خود تقریبا تمام جوایز ادبی آلمان را از آن خود کرده، اینگرید برنشتاین است. او پس از ازدواج با راینر کیرش که او هم شاعر بود، در سال ۱۹۶۵ میلادی کتاب شعر مشترکی با عنوان «گفتوگوهایی با دایناسورها» منتشر ساختند.
از سارا کیرش تا به حال بیش از 20 کتاب شعر و نثر به چاپ رسیده که «باد از پشت سر»، «ژرفای رودخانه»، «زندگی ساده»، «گرمای برف» و... از جمله این آثار هستند. «پرگویی کلاغها» جدیدترین مجموعه شعر اوست.
امیرنیا مدیرکل دفتر امور هنرهای تجسمی ارشاد شد
مهر- طی حکمی از سوی سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیاصغر امیرنیا به عنوان مدیر کل دفتر امور هنرهای تجسمی معاونت هنری منصوب شد.در این حکم آمده است: نظر به تعهد و شایستگی و تجارب ارزشمند جنابعالی و بنا به پیشنهاد معاون محترم امور هنری، به عنوان مدیر کل دفتر امور هنرهای تجمسی منصوب میشوید. انتظار میرود با برنامهریزی و بهرهگیری از نظرات کارشناسان و به ویژه تعامل با بزرگان این رشته هنری زمینه توسعه هنرهای تجسمی را با تولید آثار فاخر و ارزشمند براساس فرهنگ غنی ایرانی اسلامی و پاسخ به نیازهای جامعه و نیز هدایت استعدادهای هنری فراهم آورید.
امیرنیا پیش از این در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سمتهایی همچون معاون مدیرکل امور استانها (هفت سال)، معاون مدیرکل بازرسی (هفت سال)، مدیر نمایشگاههای فرهنگی و هنری خارج کشور (دو سال)، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران (پنج سال و دو ماه)، مشاور وزیر، مدیرعامل بنیاد رودکی (پنج سال و دو سال)، مشاور عالی معاون هنری (سه سال) و سرپرست مرکز هنرهای تجسمی (یک سال) را برعهده داشته است.
دکتروف، مدال طلای آکادمی هنر و ادبیات را گرفت
مهر- ادگار لورنس دکتروف، رماننویس که خالق آثاری چون «رگتایم» است، مدال طلایی را دریافت کرده که پیش از او نویسندگانی چون جان آپدایک و سال بلو دریافت کرده بودند.آکادمی هنر و ادبیات آمریکا هر سال با اهدای دو مدال در زمینه هنری و ادبی از چهرههای برجسته در این حوزهها قدردانی میکند.
ادگار لورنس دکتروف که متولد ۱۹۳۱ است و با نام ای ال. دکتروف شناخته میشود، نویسندهای اجتماعی و از جمله منتقدان جورج بوش رییسجمهور پیشین ایالات متحده آمریکاست.مشهورترین رمان دکتروف، «رگتایم» توسط نجف دریابندری به فارسی ترجمه شده است. «بیلی باتگیت» نامزد جایزه پولیتزر و برنده جایزه پن فاکنر، «رژه»، «نمایشگاه جهانی»و «هومر و لنگلی» از دیگر آثار اوست.
پیتر جکسون از ادامه فیلمبرداری «هابیت» خبر داد
ایسنا- پیتر جکسون از ادامه فیلمبرداری دو بخش پایانی «هابیت» خبر داد.در شرایطی که از مدتی قبل پروژه فیلمبرداری دو بخش پایانی سهگانه سینمایی «هابیت» متوقف شده بود، پیتر جکسون از ادامه پروژه فیلمبرداری از روز سهشنبه خبر داد.پیتر جکسون که فیلمبرداری قسمت دوم و سوم سهگانه هابیت را به طور همزمان انجام میدهد، با انتشار عکسی از خودش و «یان مک کلن» بازیگر نقش «گاندالف»، این خبر را اعلام کرد.قسمت اول از سهگانه هابیت تحت عنوان «هابیت؛ سفر غیرمنتظره» که بیش از یک میلیارد دلار در گیشه جهانی فروخت، در رابطه با افسانهای است که در آن 13 «آدم کوچولو» به همراه یک جادوگر و موجودی کوچک به نام «هابیت» روانه سفری پرمخاطره میشوند. آدم کوچولوها به دنبال بازپس گرفتن سرزمینشان از اژدهایی به نام «اسماگ» هستند.«هابیت» که عنوان پرخرجترین پروژه سینمایی دنیا را نیز یدک میکشد و فیلمنامه آن براساس کتاب «هابیت» نوشته «تالکین» نوشته شده، با پیشرفتهترین تکنولوژی تصویربرداری، با سرعت 48 فریم در ثانیه فیلمبرداری و به صورت سهبعدی ارایه شده است.قسمت دوم از سهگانههابیت تحت عنوان «هابیت؛ نابودی اسماگ» از تاریخ 13 دسامبر سالجاری میلادی و قسمت بعدی آن تحت عنوان «هابیت؛ اینجا و بازگشت دوباره» از تاریخ 17 دسامبر 2014 اکران جهانی میشوند.
افتتاح نمایشگاه بینالمللی موزه لوور با 170 تابلو
هنرآنلاین- نخستین نمایشگاه بینالمللی لوور شامل نقاشی، طرح، تندیس و هنرهای تزئینی است و هدف از برپایی این نمایشگاه، برجسته کردن پویایی و خلاقیت هنر پاول روبنز، نگاهی عمیقتر به ماهیت بحثبرانگیز منابع الهامبخش او و آشکار شدن جلوههای تازهای از زندگی شخصی این نقاش بوده است.
پاول روبنز در شهر کلن آلمان به دنیا آمد اما در بسیاری از کشورهای اروپا زندگی و کار کرد و همه او را هنرمندی با ابعاد اروپایی میشناسند.مدیر این نمایشگاه درباره این هنرمند برجسته به یورونیوز گفته: پاول روبنز در اروپا زندگی کرد، یعنی جایی که اکثریت مردم آن دوران تنها در چند کیلومتر زندگی خود را به سر آوردهاند. اما آثاری که در این نمایشگاه ارایه شده واقعیت متضاد دیگری را حکایت میکند و آن اینکه این آثار کسی است که بسیار سفر کرده است. پاول روبنز به ایتالیا، اسپانیا، بریتانیا، و فرانسه سفر کرد و در لوکزامبورگ و پاریس به خلاقیت هنری دست زد. او هنرمندی با تجارب فوقالعاده بود که او را به عنوان الگویی اروپایی معرفی میکند. وی توانست از این خاطر خود را نسبت به معاصرانش متمایز سازد.نخستین نمایشگاه بینالمللی موزه لوور تا ماه سپتامبر 2013 میلادی (شهریورماه) دایر است.