پس از بینتیجه ماندن مزایده؛ سایه مرگ همچنان بر خانه پیرنیا
گروه فرهنگ- پس از بینتیجه ماندن مزایده خانه پیرنیا یکم توسط ستاد اجرایی فرمان امام، سایه مرگ همچنان بر سر خانه هرمز پیرنیا باقی است.
به گزارش کمیته پیگیری خانههای تاریخی تهران، شهرام شهریار در رابطه با تاریخچه خانه پیرنیا یکم گفت: میرزا نصراللهخان نائینی از رجال سرشناس اواخر دوره ناصری تا اوایل سلطنت محمدعلی شاه بود که ملقب به مشیرالدوله بود. وی در لالهزار نو، قطعه زمینی را حدفاصل کوچههای پیرنیا و پیرنیا یکم خریداری کرد تا برای خود و دو پسرش حسن پیرنیا (مشیرالدوله) و حسین پیرنیا (موتمنالملک) خانهای بنا کند.
وی ادامه داد: حسین پیرنیا معروف به موتمنالملک در جنوب این زمین عمارتی زیبا و باغی مشجر در شمال آن احیا کرد (شماره یک قرمز) که در سال 1360 این بنا تخریب و یکی از آن خانهها به موزه سینما تغییر کاربری داد که پس از انتقال موزه به باغ فردوس، پژوهشکده سینما به این مکان انتقال داده شد و هماکنون در باقیمانده یکی از خانههای موتمن الملک، نوادگانش در کوچه پیرنیا در حال زندگی هستند. در قسمت دیگر این زمین واقع در کوچه پیرنیا فعلی (شماره 2 سبز)، حسن پیرنیا عمارتهایی بنا کرد که بعدها بین پسران و نوادگانش تقسیم شد.
شهریار با اشاره به عمارت اصلی مشیرالدوله پیرنیا اظهار داشت: عمارت اصلی حسن پیرنیا به داود پیرنیا رسید (شماره 4) و بعدها در 11 مرداد سال 1376 به شماره 1899 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد و هماکنون در اختیار دانشگاه علوم پزشکی و موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل است که متاسفانه ساختوسازی در سال 86 باعث شکسته شدن حریم این بنا شد که خوشبختانه با تلاش دوستداران تهران، این ساختوساز بینتیجه ماند اما آسیب فراوانی به این بنا وارد شد و تاکنون این آسیبها از سوی میراث فرهنگی مرمت نشده است.
وی تصریح کرد: عمارت شمالی مجموعه بناهای حسین پیرنیا (شماره 3 قهوهای) به احمد ابوالقاسم پیرنیا سیزدهمین رییس دانشکده علوم پزشکی رسید که در سالهای بعد از انقلاب تخریب و جای آن پاساژ مرجان در کوچه پیرنیا یکم ساخته شد. در قسمت جنوب شرقی نیز عمارت پیرنیا یکم (شماره 5 صورتی) ساخته شد که به دیگر فرزند حسن پیرنیا یعنی هرمز پیرنیا رییس تشریفات پهلوی دوم رسید و در کنار این بنا نیز حمام مجموعه بناهای پیرنیا قرار دارد (شماره 6 بنفش).
مدیر سایت سفر نویس با اشاره به مزایده اخیر خانه هرمز پیرنیا گفت: بعد از انقلاب در این خانه قدس اعظم دختر موتمن الملک و همسر هرمز پیرنیا سکونت داشت که بعد از فوت آن در اوایل دهه 70 شمسی، این خانه به دلیل پیگیری نکردن خاندان پیرنیا کمکم رو به نابودی و زوال رفت.
وی ادامه داد: خانه هرمز پیرنیا در زمینی به مساحت 390 متر و با پلانی مستطیل شکل که از فرانسه آورده شده بود، احداث شده است. در این عمارت سرستونهای گچ بری شده با تزئیناتی از برگ و گل مشاهده میشود. در سال 1285 و در اتاقهای این خانه براساس کتاب «در تیر راس حادثه» که توسط انتشارات اختران به چاپ رسیده است و به بررسی خاطرات احمد قوامالسلطنه میپردازد، فرمان مشروطیت توسط حسن و حسین پیرنیا تدوین شد و به وسیله احمد قوامالسلطنه انشا و توسط نقاش معروف کمالالملک ویرایش شده است.
شهریار از دزدیده شدن عمدی تابلوهای این بنا خبر داد و اذعان داشت: در ایوان این بنا 10 تابلو گچی از تصاویر شخصیتهای فرانسوی وجود داشت که بنا به گفته عدهای ره آورد سفر حسن پیرنیا از سفر به روسیه و فرانسه بود که در بازدید اولیه از این بنا در سال 89 تنها، یک تابلو آن موجود نبود اما متاسفانه این تابلوها به مرور زمان ناپدید و بنا به گفته شاهدان عینی بخش عمده آن در زمستان 91 توسط افراد مشکوک و نه معتادین، دزدیده شد که با پیگیریهای کمیته پیگیری حفاظت از خانههای تاریخی تهران از طریق میراث فرهنگی استان تهران از ستاد اجرایی فرمان امام به عنوان مالک و حافظ این بنا، ستاد اجرایی اعلام کرد که تابلو توسط این مرکز به انبار ستاد انتقال داده شده است اما براساس گفته شاهدان عینی، این افراد کارمندان ستاد اجرایی فرمان امام نبودهاند.
وی در رابطه با ثبت این بنا و اهمالهای صورت گرفته میراث فرهنگی اظهار تاسف کرد و افزود: این بنا در سال 1388 توسط محمد عبدلی یکی از کارشناسان میراث فرهنگی استان تهران شناسایی و مستحق ثبت در سیاهه آثار ملی شد. این اثر خوشبختانه در شهریورماه سال گذشته و در پنجمین همایش ثبت آثار کشور از سوی آستان تهران در شورای ثبت آثار ملی کشور ارایه و با ثبت آن موافقت شد اما از آن همایش تا به کنون پرونده ثبتی این اثر از سوی استان تهران به اداره کل ثبت آثار کشور ارسال نشد و سرکار خانم مومنی، مدیرکل وقت آثار کشور و سپس آقای قاسمی، مدیریت جدید این دفتر در معاونت میراث فرهنگی کشور نیز هیچوقت استان تهران را بازخواست نکردند که چرا پرونده این اثر را به سازمان مرکزی ارسال نکردهاند تا شماره ثبت به آن تعلق گیرد و در اثر اهمال سازمان مرکزی میراث فرهنگی و اداره کل استان تهران، پرونده این اثر با نام غلط خانه مهدوی آماده اما هیچوقت شماره ثبت به آن تعلق نگرفت.
مدیر سایت سفر نویس خاطرنشان کرد: اخیرا نیز ستاد اجرایی فرمان امام اقدام به فروش عمارت هرمز پیرنیا و بنای تاریخی دیگری که در پشت حمام قرار دارد به رقم 12 میلیارد و 400 میلیون تومان به مساحت 95/1882 متر مربع و با کاربری تجاری، اداری و مسکونی کرده است که در حال حاضر به دلیل فشارهای رسانهای هیچ شخصی حاضر به شرکت در مزایده ستاد اجرایی نشده است اما همچنان سایه تخریب روی این بنا وجود دارد و جا دارد که سازمان میراث فرهنگی این سه اثر را ثبت و اهمالهای خود را جبران کند و با همکاری مالک بنا نسبت به مرمت این بنا اقدام و این بنای فاخر را تبدیل به موزه مشروطه ایران کند.
لازم به ذکر است پس از تلاشهای کمیته پیگیری حفاظت از خانههای تاریخی تهران، پرونده ثبتی خانه هرمز پیرنیا (مهدوی) هفته گذشته از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران به دفتر ثبت آثار کشور در معاونت میراث فرهنگی ارسال شده است و منتظر موافقت با ثبت اضطراری این بنا از سوی مهدی حجت معاون جدید میراث فرهنگی و هرگونه اقدام عاجل دیگر است.
با اخراج آخرین ساکنان: مانعی سر راه ویرانی خانه ظهیرالاسلام نیست
گروه فرهنگ- از خانه فرهنگ محله تا دفتر همکاریهای شهرداری و میراث فرهنگی و تا دفتر پاسخگویی به مراجعین سازمان تامین اجتماعی...
هر روز برای این خانه سرنوشتی تعیین میشود که به سرانجام نمیرسد تا این خانه قاجاری با هر نفسی که میکشد یک گام به ویرانی و پاک شدنش از خاطره شهر نزدیکتر شود آن هم با تبدیل شدن به پارکینگ. گویا ما تنها مردمانی هستیم که ماشینها برایمان بیشتر از تاریخ و فرهنگ و هویت و محیطزیست و حتی بیشتر از آدمها اهمیت دارند.
خیابانها را عریض میکنیم و درختها را برای خاطر این عریضسازی میبریم تا ماشینها جای بیشتری برای حرکت داشته باشند. محلههای تاریخی را ویران میکنیم تا به جایشان بتن و سیمان بکاریم و اتوبان بسازیم تا شهر برای ماشینها شهر راحتتری باشد و حالا یک خانه تاریخی را ویران میکنیم تا به جایش پارکینگ بسازیم! این طنز تلخ را چه کسی باور میکند؟
روز گذشته خبرگزاری میراث فرهنگی خبر داد که طی حکم قضایی تخلیه خانه ظهیرالاسلام که توسط واحد حقوقی سازمان تامین اجتماعی پیگیری و اخذ شده بود، وحید و اسماعیل که از آخرین ساکنان خانه بودند، از عمارت اخراج شدند. اسماعیل که مدتی به عنوان سرایدار در این خانه اسکان داشت، گفت: «دیروز برای بیرون انداختن من اقدام کردند که پس از درخواستهای فراوان تا شنبه مهلت داده شد تا خانه را تخلیه کنم.»
اسماعیل در پاسخ به این سوال که چند روز پیش بخشهایی از خانه تخریب شده، توضیح داد: «خوشبختانه در چند روز قبل چند نفر که قصد تخریب شبانه خانه را داشتند در کار خود ناکام بوده و تنها سقف یکی از اتاقهای جنوب غربی ملک را تخریب کردند.»
در ماه گذشته درهای چوبی و پنجرههای شرقی بنا نیز به دست افراد ناشناس به آتش کشیده شده بود. خانه ظهیرالاسلام در خیابان شهید قائدی (هدایت سابق) بنا شده و عمارتی است از دوره قاجار که مالک آن سیدزینالعابدین امام جمعه پسر سیدابوالقاسم امام جمعه ملقب به ظهیرالاسلام بود. او دختر یکی از همسران ناصرالدین شاه قاجار را به همسری گرفت و پس از مرگ ظهیرالاسلام، او را در مقبره باشکوهی که در پایین چهارراه مولوی ساخته شده بود و اکنون به سر قبر آقا شهرت دارد، دفن کردند. در سالهای گذشته هم مدیر کل اسبق میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان تهران از تبدیل خانه امام جمعه به دفتر همکاریهای مشترک میراثفرهنگی و شهرداری تهران خبر داده بود؛ خبری که تاکنون به آن جامه عمل پوشانده نشده است.
چند سال قبل پس از تماسهای مکرر مردمی مبنی بر پرخطر بودن دیوار حصار خانه ظهیرالاسلام، شهرداری نسبت به تخریب دیوارهای نمور و خمیده اقدام کرد که پس از این اقدام باعث شد، خانه در معرض دید عموم قرار گیرد و رخ مرگ را که در کمینش بود به مردم نشان داد.
پیش از این اقداماتی در خصوص حفظ و تعیین حریم برای آن در نظر گرفته نشده و در شرق عمارت خانهای پنج طبقه بنا شده البته پیرامون بنا، برجهای فراوانی در حال بالا آمدن هستند.دیر زمانی است که دیگر خانه زنده نیست و حالت بیغوله به خود گرفته و ناقوس مرگ از هر گوشهاش به صدا در آمدهاست.
محمدعلی نجفی، مدیر تازه سازمان میراث فرهنگی کشور هم چند روز پیش درخصوص خطر تخریب خانه امام جمعه یا ظهیرالاسلام به خبرنگاران اعلام کرد که در این ارتباط با توجه به اینکه مالکیت این خانه تاریخی بر عهده سازمان تامین اجتماعی و از زیرمجموعههای وزارت کار و رفاه اجتماعی است، با علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی صحبت میکند. گفتوگویی که باید هر چه سریعتر انجام پذیرد تا در آینده تنها افسوس برای ایرانیان و فرهنگدوستان نداشته باشد.باوجود پیگیریهای مکرر، مسوولان اداره املاک و مستغلات سازمان تامین اجتماعی کشور درخصوص تخریب این خانه تاریخی و تبدیل آن به پارکینگ سکوت کردهاند و پاسخگو نیستند. البته در زمان ابلاغ حکم تخلیه، شاهدان عینی اذعان داشتند که نمایندگان سازمان اظهار میکردند، قرار بر این است که دفتر ارتباط مردمی و پاسخگویی به مراجعین تامین اجتماعی در این مکان بنا شود.
پرفروشهای آمریکای شمالی
اوباما با دیدن این فیلم گریه کرد1 - فیلم «پیشخدمت» (The Butler) به کارگردانی لی دنیز در دومین هفته اکران خود در سینماهای آمریکای شمالی با فروش 17 میلیون دلاری خود در رتبه اول ایستاد. این فیلم که به زندگی سیاهپوستی به نام «سسیل گینس» میپردازد که در طول هشت دوره ریاستجمهوری آمریکا، در کاخ سفید پیشخدمت بوده است و وقایع مختلف تاریخ آمریکا روی زندگی او و خانوادهاش تاثیر میگذارد. این فیلم با حواشی خاص خود همراه بوده است؛ فیلمی که اعتراض پسر ریگان را به همراه داشت. او معتقد بود نویسنده فیلمنامه درباره پدرش و اقدامات او جانب عدالت را رعایت نکرده و او را به نژادپرستی متهم کرده است. از طرفی نیز باراک اوباما که اولین رییسجمهور سیاهپوست آمریکاست، حین دیدن فیلم اشک ریخت و بازی فارست ویتاکر و اپرا وینفری را شگفتانگیز توصیف کرد.
2 - فیلم «ما میلر هستیم» (We're the Millers) نیز در سومین هفته اکران خود با 5/13 میلیون دلار فروش خود در سینماهای آمریکا و کانادا در رتبه دوم قرار گرفت. کارگردانی این فیلم را راوسان مارشال تابر برعهده دارد و بازیگرانی چون جنیفر انیستون و اد هلمز در این فیلم ایفای نقش میکنند. فیلم کمدی آمریکایی «ما میلر هستیم» داستان یک قاچاقچی ماریجوانا را روایت میکند که برای حمل محمولهای دروغین از مکزیک به آمریکا و حل مشکلاتش جنیفر انیستون را که یک استریپر است استخدام میکند تا نقش همسر او را بازی کند. جنیفر انیستون پیش از این با بازی در سریال پرطرفدار «friends» به شهرت و محبوبیت رسیده بود.
3 - فیلم سینمایی «ابزارهای مرگبار؛ شهر استخوانها» (The Mortal Instruments: City of Bones) به کارگردانیهارالد زوارت توانست با فروش 3/9 میلیون دلاری خود در جایگاه سوم پرفروشهای سینمای آمریکای شمالی قرار بگیرد. فیلمنامه این فیلم اکشن براساس رمانی از کاساندرا کلیر نوشته شده و نویسنده آن جسیکا پوستیگو است. این فیلم درباره دختری است که پس از ناپدید شدن مادرش متوجه میشود توانایی خاصی دارد و میتواند به این خاطر که خون فرشته در رگهایش است، شیاطین را ببیند و از نسلی است که میتواند دنیا را در برابر شیاطین حفظ کند و عضو گروه مبارزه با شیاطین میشود. در این فیلم لیلی کالینز ایفای نقش میکند.
4 - فیلم سینمایی «آخر دنیا» (The World's End) به کارگردانی ادگار رایت نیز موفق شد با فروش 9/8 میلیون دلاری در اولین هفته اکرانش رتبه چهارم گیشه را به خود اختصاص دهد. فیلمنامه این فیلم سینمایی را ادگار رایت و سایمون پگ بهطور مشترک نوشتهاند. داستان این فیلم که درونمایهای اکشن و کمدی دارد درباره پنج دوست است که تلاش میکنند تا با همکاری یکدیگر آخرین مکانی را که امید به نجاتش میرود در زمان نابودی دنیا حفظ کنند.
نمایشگاه سازهای ابداعی محمدرضا شجریان
ایسنا- دومین نمایشگاه سازهای ابداعی استاد محمدرضا شجریان از 22 تا 28 شهریورماه به همت شرکت فرهنگی - هنری دلآواز در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.
این نمایشگاه شامل خانواده صراحی در چهار اندازه (شاه صراحی، صراحی باس، صراحی آلتو، صراحی سوپرانو)، خانواده شهرآشوب در چهار اندازه (شهبانگ، شهنواز، شهرآشوب آلتو، شهر آشوب سوپرانو)، سبو، دل و دل در دو اندازه (دل و دل آلتو، دل و دل سوپرانو)، خانواده سازهای مضرابی (ساغر، باربد، کرشمه) و سنتورهای با ساختار جدید و تندر از ساختههای شجریان است و پیش از این در کنسرتهایی با حضور او درمقام خواننده روی صحنه رفته است.محمدرضا شجریان در گفتوگو با روابط عمومی شرکت فرهنگی- هنری دلآواز درباره برگزاری این نمایشگاه گفت: «این نمایشگاه ادامه همان نمایشگاهی است که در سال 1390 برگزار شد با این تفاوت که سازها برای عرضه در دنیای موسیقی و سفارش تولید به نمایش درمیآید.»نمایشگاه سازهای ابداعی استاد محمدرضا شجریان به همت شرکت دلآواز با همیاری خانه موسیقی از 22 تا 28 شهریورماه در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.
دو تابلوی سهراب سپهری در گالری گلستان
بیست و یکمین دوره نمایشگاه «صد اثر، صد هنرمند»، روز جمعه 15 شهریورماه در گالری گلستان برپا میشود.
لیلی گلستان درباره برپایی این نمایشگاه گفت: بیستویکمین دوره نمایشگاه «صد اثر، صد هنرمند» با حضور 177 اثر از 163 هنرمند برگزار میشود. این رویداد که از سال 71 هر تابستان در گالری گلستان برپا میشود، آثاری از هنرمندان پیشکسوت و جوان را در معرض دید عموم قرار میدهد.گلستان همچنین عنوان کرد: در این دوره از نمایشگاه هم مثل دورههای قبلی آثار برای نمایش و فروش گذاشته میشوند و از 200 هزار تومان تا 250 میلیون تومان قیمتگذاری شدهاند.
مدیر گالری گلستان در ادامه به نمایش دو تابلوی نقاشی از سهراب سپهری در این دوره اشاره و اظهار کرد: دو اثر نقاشی از این شاعر در روزهای اول و سوم نمایشگاه رونمایی میشود. تابلوی اول که روی کاغذ است 200 میلیون تومان و اثر دوم که گرانترین اثر نمایشگاه و نقاشی روی بوم است، 250 میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
وی همچنین درباره تفاوت این دوره از نمایشگاه با دورههای قبلی گفت: هدف من از برپایی چنین نمایشگاهی کشف و حمایت از استعدادهای جوان است؛ برای همین سعی کردم در انتخاب آثار هنرمندان جوان سختگیری بیشتری داشته باشم. کارهای رسیده از هنرمندان جوان خیلی عالی بودند و بسیاری از آنها اولین بار است که آثار خود را برای نمایش در یک نمایشگاه عمومی عرضه میکنند.گلستان ادامه داد: در این دوره کارهای خوبی از هنرمندان معروف ایرانی در نمایشگاه به نمایش درخواهد آمد که از جمله آنها میتوان به محمد احصایی، حسین زندهرودی، پروانه اعتمادی، غلامحسین نامی و اردشیر محصص اشاره کرد.نمایشگاه «صد اثر، صد هنرمند» از 15 شهریورماه تا 14 مهرماه در گالری گلستان به آدرس خیابان دروس، خیابان کماسایی، پلاک 34 برپاست.
آثار 3 کارگردان ایرانی در جشنواره تلوراید
مهر- اصغر فرهادی، محمد رسولاف و میترا فراهانی کارگردانان ایرانی حاضر در چهلمین دوره جشنواره سینمایی تلوراید در کلرادوی آمریکا بودند که آثارشان نیز به نمایش درآمد.
به گزارش هالیوود ریپورتر، در این جشنواره فیلم «گذشته» اصغر فرهادی که دو جایزه جشنواره کن امسال را یکی برای جایزه کلیسای جهانی و دیگری برای بهترین بازیگر زن در کارنامه دارد، به نمایش درآمد.منتقد هالیوود ریپورتر با تحسین این فیلم نوشت: بخشی از معمای سینمای فرهادی و موفقیت جهانی آن برای در هم آمیختن سینمای ایرانی با قصهگویی غربی ایجاد شده است. وی همچنین نوشت: اصغر فرهادی در فیلم «گذشته» بیشترین بیان غربی را در میان آثارش به کار گرفته است.دومین فیلم ایرانی این جشنواره «دستنویسها نمیسوزند» ساخته محمد رسولاف بود که با حضور خود وی به نمایش درآمد. تا زمان نمایش فیلم نامی از وی به عنوان مهمان این دوره از جشنواره به میان نیامده بود.فیلم محمد رسولاف که با ممنوعیت کار در ایران روبهرو است، به صورت مخفی فیلمبرداری شده و بدون تیتراژ به نمایش درآمد. این فیلم در جشنواره فیلم کن نیز در بخش نوعی نگاه کن بدون اعلام قبلی نمایش داده شد.سومین فیلم ایرانی «فیفی از شادی جیغ میکشد» ساخته میترا فراهانی بود. این فیلم مستندی غیرمرسوم درباره زندگی بهمن محصص هنرمند ایرانی است که آثارش تحت تاثیر پیکاسو و مکتب سوررئالیسم خلق شدهاند.عنوان این فیلم به نوعی یادآور نقاشی «جیغ کشیدن پاپ» اثر فرانسیس بیکن است. محصص در سال 2010 درگذشت و در این فیلم فراهانی سعی دارد تا درک و دانش موجود در آثار وی را شبیه مصاحبه تروفو و هیچکاک نشان بدهد. این فیلم با استقبال زیاد مخاطبان روبهرو شد.
کلینت ایستوود «تکتیرانداز آمریکایی» را میسازد
فارس- کلینت ایستوود جایگزین استیون اسپیلبرگ در پروژه «تکتیرانداز آمریکایی» شد. کمپانی برادران وارنر تهیهکننده این درام اجتماعی پرتنش است.
ایستوود در یک گفتوگو اعلام کرد خوشحال است وظیفه کارگردانی فیلمی را بر عهده میگیرد که تا قبل از این قرار بود توسط اسپیلبرگ کارگردانی شود.تا پیش از این گفته شده بود بردلی کوپر نقش اصلی «تکتیرانداز آمریکایی» را بازی خواهد کرد و بعید به نظر میرسد ایستوود این فیلم را بدون حضور وی جلوی دوربین ببرد. قصه فیلم براساس یک ماجرای واقعی ساخته میشود و ماجراهای یک تکتیرانداز ماهر آمریکایی به نام کریس کایل را در دل جنگ عراق تعریف میکند. اسپیلبرگ ماه قبل در حالی کار خود روی این فیلم را متوقف و رها کرد که اخبار مربوط به کشتار مردم توسط یک تکتیرانداز در آمریکا، سر و صدای زیادی به پا کرده بود.همین نکته باعث شد تا رسانههای گروهی این موضوع را مطرح کنند که اسپیلبرگ قصد ندارد با ساخت فیلمی درباره یک تکتیرانداز، احساسات مردم و تماشاگران عادی را جریحهدار کند.خود فیلمساز در زمان کنارهگیریاش از پروژه «تکتیرانداز آمریکایی»، دلیل آن را اعلام نکرد و توضیحی در این رابطه به رسانههای گروهی و خبرنگاران نداد.
ایستوود طی چهار دهه گذشته بیش از 25 فیلم سینمایی را کارگردانی کرده و تا به حال دو بار اسکار بهترین کارگردانی را دریافت کرده است.