نگاهی به بختهای بهترین فیلم اسکار : ستارگان سینمای 2013
گروه فرهنگ- آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار در هشتاد و پنجمین دوره برگزاریاش، امروز برگزیدههای سینمای 2013 را معرفی خواهد کرد. در بخش بهترین فیلم، «لینکلن»، «زندگی پی»، «عشق»، «کتاب بارقه امید»، «سی دقیقه بامداد»، «چهارپایان حیات وحش جنوب»، «جانگوی آزاد شده»، «بینوایان» و «آرگو» نامزدهای دریافت اسکار هستند. فیلمهای این فهرست را اینجا مرور میکنیم.
روایت «استیون اسپیلبرگ» از زندگی شانزدهمین رییسجمهور آمریکا در فیلمی به نام «لینکلن» توانست به رکورد کمسابقه 12 نامزدی اسکار در بخشهای گوناگون دست یابد. تنها دو فیلم «همه چیز درباره ایو» (1950) و فیلم «تایتانیک» (1997) تاکنون موفق به کسب 14 نامزدی همزمان در اسکار شدهاند. فیلم «لینکلن» در میان فیلمهای نامزد جایزه بهترین فیلم اسکار 2013 دارای بیشترین میزان فروش بوده است سه فیلم «آرگو»، «بینوایان» و
«سی دقیقه بامداد» بدون اینکه در بخش بهترین کارگردانی نامزد کسب اسکار شوند، نامزد کسب بهترین فیلم شدهاند و نکته قابل توجه این است که در 80 سال گذشته از تاریخ جوایز سینمایی اسکار، تنها فیلم «راننده خانم دیزلی» در سال 1989 موفق شد بدون نامزدی در بخش بهترین کارگردانی، جایزه بهترین فیلم را از آن خود کند. «اسپیلبرگ» برای ساخت فیلم لینکلن 12 سال وقت صرف کرده است. بازی درخشان دنیل دی لوئیس در فیلم «لینکلن» نامزدی اسکار را برای وی به ارمغان آورده استاسپیلبرگ تاکنون دو بار برای فیلمهای «فهرست شیندلر» و «نجات سرجوخه رایان» برنده اسکار شده است.
فیلم «زندگی پی» به کارگردانی
«آنگ لی» در تمام بخشهای فنی نامزد جایزه اسکار شد اما این نکته که این فیلم در بخش بهترین بازیگری نامزدی ندارد کمی ناامیدکننده است چراکه تعداد معدودی فیلم با این شرایط تاکنون موفق به کسب جایزه اسکار شدهاند. «زندگی پی» برگرفته از رمان برنده جایزه بوکر و نوشته
«یان مارتل» است و داستان پسری هندی را روایت میکند که از یک حادثه کشتی جان سالم به در میبرد.
وی پس از این اتفاق 227 روز را در یک قایق با یک کفتار، اورانگوتان، ببر بنگال و گورخر مجروح سپری میکند. «آنگ لی» پس از شنیدن خبر نامزدی اسکار گفت که استعدادهای فراوانی در این فیلم تمام توانایی خود را به کار بردند تا در سراسر جهان مورد استقبال قرار بگیرد.
فیلم خطی ماجراجویانه و مهیج دارد و در کنارش به مفاهیمی چون امید و خداجویی پرداخته شده تا مضمونی اخلاقی را نیز چاشنی ساختار تکنیکی فوقالعادهاش کرده باشد.
فیلم «عشق»، ساخته «میشلهانکه» برنده نخل طلای کن و جایزه سینمایی اروپا که چند ماه گذشته جوایز فراوان بینالمللی را از آن خود کرده است یکی از شانسهای کسب جایزه اسکار بهترین فیلم محسوب میشود اما شاید شانس بیشتر این فیلم را در بخش بهترین فیلم خارجی (غیر انگلیسی) دانست که حریفانی کم آوازهتر از خود روبهرو است. فیلم «عشق» مجموعا در پنج بخش نامزد جایزه اسکار شده است و روایتگر داستان یک زوج سالخورده با بازی «ژان لوییس ترینتیگنانت» و «امائوئلا ریوا» دو معلم بازنشسته موسیقی است که عشق واقعی میان آنها با سکته یکی از آنها که به ناتوانی جسمی تدریجی وی میانجامد، مورد آزمایش قرار میگیرد.
فیلم جنجالی «آرگو» نیز در هفت رشته نامزد دریافت اسکار شده است. آرگو به ماجرای تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان ایرانی میپردازد و روایتگر ماجرای فرار چند کارمند سفارت آمریکا از ایران است که در لحظه اشغال سفارت بازداشت نشدهاند.
این فیلم از نظر مخاطب ایرانی ضعیف و دارای اشکالات اشکار است اما به هر حال یک تریلر مهیج است که مخاطبان غیرایرانی را سر شوق آورده البته آرگو در رشتههای مهمی چون کارگردانی و بازیگر نقش اصلی مرد، مورد توجه قرار نگرفته است و جز در رشته بهترین فیلم و فیلمنامه، بقیه شاخههایی که در آن نامزد اسکار شده فرعی و کماهمیت هستند.
درام تاریخی «بینوایان» نیز همانطور که پیشبینی میشد مورد توجه اعضای آکادمی قرار گرفته و در هشت رشته نامزد اسکار شدهاست.این فیلم را تام هوپر کارگردان «سخنرانی پادشاه» ساخته است و ظاهرا موفق شده نسخه جذابی از داستان ماندگار ویکتورهوگو را ارایه کند. هوپر تمام تلاشش را کرده تا فیلمی عظیم و مرعوب کننده خلق کند. تنها چیزی که میتواند مانع موفقیتش شود درخشش او در دو سال قبل برای فیلم سخنرانی پادشاه است. تاریخ اسکار نشاندهنده این است که به ندرت آثار یک کارگردان در یک فاصله زمانی کوتاه مورد توجه قرار میگیرند و یک کارگردان برنده اسکار معمولا باید چند سالی صبر کند تا دوباره بتواند به مجسمه طلایی دست پیدا کند.
از بین فیلمهایی که کمتر میشد به موفقیتشان فکر کرد باید به فیلم «کتاب بارقه امید» اشاره کرد، فیلمی که در هشت رشته نامزد دریافت جایزه اسکار شده و یک اثر کمدی رمانتیک است، ژانری کههالیوود در آن به تولید انبوه میپردازد و بهندرت پیش میآید که یک کمدی رمانتیک تا حد نامزدی در چندین رشته اسکار بالا بیاید؛ اتفاقی که در فیلم کتاب بارقه امید رخ داده و نکته جالب توجه انتخاب رابرت دنیرو برای نامزدی اسکار در این فیلم است. دنیرویی که سالهاست از دوران اوجش فاصله گرفته در کتاب بارقه امید نقش یک پدر متعصب و آتشین مزاج را ایفا کردهاست.
«جانگوی آزادشده» ساخته کوئنتین تارانتینو داستان مهیج فرار یک برده آزاد شده در قرن 19 میلادی است. کریستوف والتز و جیمی فاکس در فیلم به ترتیب نقش «دکتر کینگ شولتس» و «جانگو»، برده آزاده شده را بازی میکنند. آنها راهی یک کشتزار میشوند تا «برومهیلدا»، همسر جانگو (با بازی کری واشنگتن) را که اسیر یک بردهدار دیوانه (با بازی لئوناردو دیکاپریو) است، آزاد کنند. «ساشا بارون کوهن»، «ساموئل ال. جکسون» و «کرت راسل» دیگر بازیگران «جانگو آزاده شده» هستند.
«30 دقیقه بامداد» به کارگردانی کاترین بیگلو دیگر فیلمهای مهم امسال هستند که در چند رشته مورد توجه داوران قرار گرفتهاند ولی نامزد جایزه بهترین کارگردانی نشدهاند. «سی دقیقه بامداد» در اسکار 2013 در پنج رشته نامزد دریافت جایزه شده است که بهترین فیلم سال و نامزدی در بخش بهترین بازیگر زن نقش اول مهمترین آنهاست.
اتفاق جالب توجه عدم حضور کاترین بیگلو در بین پنج نامزد بهترین کارگردان سال است. سی دقیقه بامداد که یک تریلر حماسی و جنگی است آخرین ساخته کاترین بیگلو 61 ساله به حساب میآید که اگرچه نتوانسته در گلدن گلوب هفتادم به جایزه دندان گیری برسد اما هنوز امید خودش را برای اسکار از دست نداده است.
در پی قطعی شدن اکران نوروزی مطرح شد: پرونده «پل چوبی» را باید وزیر ببندد
گروه فرهنگ- «تهران1500»، «رسوایی»، «رژیم طلایی»، «قاعده تصادف» و «حوض نقاشی» در فهرست اکران نوروزی قرار گرفتند.
حبیب کاوش، سخنگوی شورای صنفی نمایش در برنامه جمعه شب هفت، فیلمهای اکران نوروزی را اعلام کرد و گفت: بعد از رایزنیهای مستمر، 15 فیلم برای اکران نوروزی در نظر گرفته شدهاند که از میان آنها پنج فیلم قطعا به نمایش درخواهند آمد.
آرزوی ما این بود که فیلمهای شاد در این ایام اکران شود اما این آرزو آنچنانکه میخواستیم محقق نشد.
وی ادامه داد: بنابراین فیلمهای «تهران1500»، «رسوایی»،
«رژیم طلایی»، «قاعده تصادف» و «حوض نقاشی» پنج فیلم اصلی هستند که نمایش داده میشوند و در صورت آماده نبودن هر کدام از این فیلمها برای هر گروه سینمایی دو گزینه دیگر نیز در اختیار داریم. من به خاطر اکران نشدن فیلمهای «پل چوبی» و «برف روی کاجها» تاسف میخورم چون هنوز پسلرزههای اکران امسال برای این دو فیلم نیز وجود دارد و این آثار نتوانستهاند جزو انتخابهای ما باشند.
در همین زمینه مهدی کرمپور کارگردان «پل چوبی» که پیشتر حضورش در فهرست اکران نوروزی قطعی شده بود، روی خط آمد و گفت: طبق آییننامه شورای صنفی نمایش هر فیلمی که پروانه نمایش داشته باشد و توانسته باشد توافق پخشکننده، سینمادار و شورای صنفی را به دست بیاورد شورای صنفی نمایش باید آن فیلم را ثبت کند اما متاسفانه این اتفاق برای فیلم من نیفتاد و طی مصاحبهای هم که رییس شورای صنفی نمایش کرده بود، اعلام شد برای اکران نوروز، فیلمهایی را که از سال گذشته مانده، حذف کردهاند که این صحبتها محلی از اعراب ندارد چون فیلم «تهران 1500» هم از تولیدات سال قبل بوده است.
وی ادامه داد: معتقدم که شورای صنفی باید کاری کند که تصدیگری دولت در اکران کم شود. چون اکران طبق قانون اساسی باید به خود سینماگران واگذار شود. جدول اکران مثل کنکور دانشگاه نیست که رتبههای برتر را گزینش کنند. اکران فیلمها مگر کنکور است که برایش جدول گذاشتهاند.
حبیب کاوش در این زمینه توضیح داد: من حق را به کرمپور میدهم و متاسفم که این اتفاق افتاده اما تا جایی که میدانم این مساله ربطی به شورای صنفی نمایش ندارد و این موضوع به وزارت ارشاد اسلامی مربوط است و پرونده این فیلم را آنها باید ببندند. این جدول نیز ربطی به دولتی بودن یا نبودن ندارد این انتخابها به این دلیل بوده که اگر فیلم اول نتوانست اکران بگیرد، فیلمهای جایگزین وجود داشته باشند.
پل چوبی داستان زندگی یک زوج جوان است که بیآنکه ربطی به سیاست داشته باشند، انتخابات سال 88 و حوادث پس از آن در زندگیشان تاثیر خودش را میگذارد.
این فیلم برای دومین بار از اکران نوروزی باز ماند. این در حالی است که اساسا زمان وقوع داستان از تحویل سال و چیدن هفت سین آغاز میشود. در این فیلم بهرام رادان، مهناز افشار، مهران مدیری و هدیه تهرانی بازی میکنند.
افجهای تولد ماه را به موزه امام علی (ع) اهدا کرد
گروه فرهنگ- نصرالله افجهای هنرمند صاحب نام معاصر یکی از آثار فاخر موضوعی خود را به موزه هنرهای دینی امام علی(ع) اهدا کرد.
نصرالله افجهای از پیشگامان هنر خوشنویسی و نقاشی خط ایران در برنامه «تولد ماه» که به مناسبت زادروز وی در موزه هنرهای دینی امام علی(ع) برگزار شد، یک اثر نقاشی خط با عنوان «لافتی الاعلی، لاسیف الاذوالفقار» را به این موزه اهدا کرد.این اثر در سال 1385 خلق شده و عبارت «لافتی الاعلی، لاسیف الاذوالفقار» به صورت نقاشی خط در آن ارایه شده است. در کنارههای این عبارت نیز متن فرمان حضرت علی(ع) به مالک اشتر کتابت وخوشنویسی شده است.
نخستین حضور صمیمانه هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی با عنوان «تولد ماه» و به بهانه زادروز استاد افجهای در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد و استادان هنرمند همچون پرویز کلانتری، یدالله کابلی خوانساری، صادق تبریزی، امیراحمد فلسفی، علی شیرازی، مهدی فلاح، ایرج میرزا علیخانی، عینالدین صادقزاده، الهه خاتمی و کامران کوهستانی در این رویداد حضور داشتند.
بهمن رجبی با گروه موسیقی «تنبوک» روی صحنه میرود
گروه فرهنگ- کنسرت گروه موسیقی «تنبوک» به سرپرستی حسین مرشدپور و همراهی استاد بهمن رجبی 10 و 11 اسفندماه در تالار رودکی برگزار میشود.
این کنسرت برای اولین بار در تهران به اجرای تخصصی سازهای کوبهای میپردازد و در بخش نخست آن تکنوازی تنبک توسط بهمن رجبی و در بخش دوم نیز تکنوازی تنبک زورخانهای، گروهنوازی برمبنای قطعه سینه زنان حرم کربلا و... اجرا میشود.در این برنامه هنرمندانی چون محمدرضا هاشمی، قاسم نائیج، آزاده آسودگان، محمد گودرزی، سولماز و سوفیا خرمانی، فیاض بزرگزاده، شیدا قلیزاده، هاشم آسیابان و تورج شهسوار سرپرست گروه حسین مرشدپور را همراهی میکنند. بلیت این کنسرت علاوه بر گیشه تالار وحدت در شهرستانهای دیگری چون آموزشگاه موسیقی کیان آوا در ساری به شماره تلفن 2250688-0151، هنرکده موسیقی پارس آوا در بابل 3213133-0111 و موسسه فرهنگی هنری چاوش در آمل 2222992-0121 قابل تهیه است.
«عشق» هانکه جوایز سزار را هم از آن خود کرد
مهر- فیلم سینمایی «عشق» به کارگردانی میشاییل هانتکه جمعه شب توانست جوایز کارگردانی، بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن و فیلمنامه غیراقتباسی را در سی و هشتمین جوایز سزار از آن خود کند.
سی و هشتمین جوایز سزار که معادل اسکار برای صنعت فیلم فرانسه است، جمعه شب طی مراسمی رسمی برگزار شد. میشاییلهانکه، کارگردان مشهور اتریشی برای فیلم «عشق» یک جایزه دیگر را به جوایز قبلی خود افزود و توانست جایزه بهترین فیلم سزار را هم به نام خود کند. وی پیش از این جایزه نخل طلای کن را نیز برده و نامزد دریافت اسکار هم هست.
اما این تنها موفقیت فیلم «عشق» نبود و این فیلم موفق شد تا جوایز کارگردانی، بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن و فیلمنامه غیراقتباسی را هم به نام خود کند.دیگر برنده بزرگ «زنگار و استخوان» ژاک آودیاربود بود که چهار جایزه از جمله بهترین فیلمنامه اقتباسی را برد. «آرگو» هم عنوان بهترین فیلم خارجی را به نام خود کرد.امانوئله ریوا که احتمالا یکشنبه نیز برای بردن جایزه بهترین بازیگر زن روی سن اسکار قدم میگذارد، مسنترین زن برنده این جایزه تاکنون است. او در حالی که برای گرفتن جایزهاش روی صحنه آمد، گفت با همه احساسش این فیلم را بازی کرده و در این لحظه از زندگیاش احساس خوشبختی زیادی میکند. بازیگر نقش مقابل او در این فیلم ژان- لویی ترینتیان در این مراسم حضور نداشت اما پسر او جایزه را به نیابت از پدرش دریافت کرد و گفت که پدرش در بروکسل در حال بازی در یک فیلم است.بن افلک هم که در مراسم حضور نداشت با ارسال یادداشتی تشکر کرد و گفت: برای یک کارگردان آمریکایی دریافت جایزهای از فرانسه افتخار بزرگی است. کوین کاستنر از دیگر چهرههای حاضر در این مراسم بود که با اهدای جایزه افتخاری سزار از او تقدیر شد.
علیرضا زریندست فیلمبردار پروژه «لاله» شد
مهر- علیرضا زریندست، فیلمبردار که تا چندی پیش حضورش در پروژه «لاله» قطعی نشده بود، از نهایی شدن قراردادش در این فیلم به کارگردانی اسدالله نیکنژاد خبر داد.
علیرضا زریندست با اعلام این خبر درباره همکاریاش با پروژه سینمایی «لاله» گفت: طبق مذاکراتی که از ابتدای این پروژه سینمایی داشتیم، قرار بود بهعنوان مدیر فیلمبرداری فیلم سینمایی «لاله» در این اثر حضور داشته باشم اما تا چندی پیش هنوز هیچ قراردادی نبسته بودیم.
وی در ادامه افزود: اما با پیشرفت کار و بستن قرارداد حضورم در این پروژه سینمایی قطعی شد و تا اندازهای هم کار فیلمبرداری این اثر سینمایی پیش رفته است. بخشی از داستان فیلم درباره مسابقات اتومبیلرانی بود که مسابقات آنها قبلا برگزار شده بود و ما ناگزیر بودیم صحنههای مربوط به این مسابقات را قبلا ضبط کنیم.این فیلمبردار سینمای ایران تاکید کرد: ولی در حال حاضر مراحل پیشتولید کار در حال انجام است و به زودی وارد مرحله تولید خواهیم شد.
حضور علیرضا زریندست در این پروژه سینمایی در حالی قطعی شده است که برخی از رسانهها از نهایی شدن قرارداد نیکی کریمی و همایون ارشادی به عنوان بازیگران این فیلم خبر دادهاند. قطعیت حضور این بازیگران در حالی مطرح شده است که پیش از این قرار بود مهناز افشار، لیلا اوتادی، الناز شاکردوست و بهاره کیان افشار در این فیلم حضور داشته باشند اما بازی این بازیگران در فیلم سینمایی«لاله» منتفی شد.عوامل تولید این فیلم سینمایی مشخص شده است و فیلمبرداری این فیلم تا پایان اسفندماه آغاز خواهد شد.