علی جنتی در همایش «دلآرامیم»: هر اتفاقی میافتد یقه دولت را میگیرند
گروه فرهنگ- این روزها بازار همایش و برگزاری میتینگ سیاسی و فرهنگی داغ است. روزی دلواپسان، روزی دلنگرانها و اینبار هم دل آرامها. گروههای اول مخالف دولت و گروه آخر از موافقان. در این همایش که به همت حزب مردمسالاری برپا شده بود وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با دفاع از عملکرد دولت تدبیر و امید به برخی دل نگرانیها و انتقادها پاسخ داد.
علی جنتی در همایش «ما دلآرامیم» که پنجشنبه شب در هتل المپیک برگزار شد، گفت: انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲، فصل نوینی در تاریخ سیاسی کشور ایجاد کرد. دولت در شرایطی روی کار آمد که کشور در حوزههای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دچار مشکلات و تنگناهای عدیدهای بود.
قهر اصحاب هنر در 8 سال گذشته
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ما در حوزه فرهنگی در یک فضای انقباضی قرار گرفته بودیم، یادآور شد: بسیاری از فرهیختگان و اصحاب هنر ناامید از ابراز اندیشههایشان بودند و با وزارت فرهنگ و ارشاد قهر کرده بودند. من در روزهای نخستی که به وزارت رسیده بودم با هنرمندان جلساتی داشتم و بسیاری از آنها میگفتند چهار سال و برخی میگفتند هشت سال به وزارت ارشاد نیامدهاند.
جنتی با بیان اینکه امروز با کسانی مواجه هستیم که دولت هر قدمی در سیاست خارجی برای رفع تحریمها و گشایش برمیدارد یا در عرصه فرهنگی دولت برای باز شدن فضا گام برمیدارد ابراز دلواپسی میکنند، تصریح کرد: من در هشت سال دوره آقای احمدینژاد ندیدم این افراد ابراز نگرانی کنند در حالی که در حوزه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و... اتفاقات بسیاری افتاده است. همانهایی که در طول هشت سال گذشته سیاستهای دولت قبل را توجیه میکردند و همه نابسامانیها و مشکلات و تنگناها راتوجیه میکردند امروز از سیاست خارجی و سیاست فرهنگی ابراز نگرانی میکنند و ظاهرا این اقدامات فرار به جلو است و خودشان را به عنوان مدعی مطرح میکنند.
دلواپسانی که 8 سال گذشته خاموش بودند
عضو کابینه دولت تدبیر و امید درخصوص برخی از انتقاداتی که به وزارت ارشاد میشود، اظهار داشت: بسیاری از فیلمها مجوزش در دولت قبل صادر شده و در آن دولت ساخته شدهاند چرا آن موقع ابراز دلواپسی نمیکردند؟
وی با اشاره به برخی از توهینها به مقدسات در رسانهها در دولت قبل بیان کرد: در دولت نهم و دهم بسیاری از توهینها به مقدسات در رسانهها صورت میگرفت ولی این افراد ساکت بودند ولی اینک مدعی هستندکه فرهنگ در حال منحرف شدن است و توهین به مقدسات صورت میگیرد.
دولت آمده تا کرامت انسانی را حفظ کند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دولت تلاش کرده تا کرامت انسانها را حفظ کند، تاکید کرد: دولت سعی میکند به اساتید، هنرمندان و نخبگان جامعه احترام بگذارد و فضایی ایجادکند تا همه سلایق در آنجا حضور داشته باشند.
جنتی با تاکید براینکه حداقل کاری که دراین مدت صورت گرفته ایجاد امید برای فرهیختگان و اصحاب فکر بوده تا بتوانند حرفهایشان را بزنند، خاطرنشان کرد: در جشنواره کتاب امسال به غیر از دو ناشر که دستگاه قضایی مانع از فعالیتهای آنها شده بود همه ناشران حضور داشتند در حالی که در دولت قبل دولت مانع از حضور ۵۰ ناشر شده بود و ما سعی کردیم رویههای غلط گذشته را کنار گذاشته و سعی کردیم مبنایمان قانونمداری و ضابطهمند شدن امور باشد.
دلواپسی ما با شما فرق دارد
وی با اشاره به یادداشتش در روزنامه ایران با نام «ما هم دلواپسیم» ابراز داشت: ما هم نگرانیم اما نگرانی ما با دلواپسی شما فرق میکند. نگرانی شما از ساپورت پوشیدن زنان و رای عدم اقناع به وزیر کشور است اما ما معتقد به روشهای مدیریتی صحیح هستیم و نگرانی ما عمیقتر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ما نگران آینده کشور و وضعیت اقتصاد کشور هستیم. نگران میلیونها جوانی که شغل ندارند، مسکن ندارند و نمیتوانند ازدواج کنند و این عدم ازدواج خود امالفساد کشور است و باید حل شود.
عضو دولت تدبیر و امید با بیان اینکه ما نگران سقوط اخلاقی کشور هستیم، عنوان کرد: بعد از ۳۵ سال در جمهوری اسلامی با وجود ۵۰ شبکه تلویزیونی و دهها روزنامه شاهد هستیم که جامعه دچار دروغپردازی و جوسازیهای بیجهت شدهاست. یکی میتواند بپرسد که این مسایل به خاطر چیست و متاسفانه بسیاری از این اقدامات توسط مدعیان اسلاممداری صورت میگیرد.
وی یکی از مشکلات دولت را ایجاد حاشیهسازی به خصوص در حوزه فرهنگی دانست و یادآور شد: درحوزه فرهنگی همه اظهارنظر میکنند وخود را صاحبنظر میدانند و برای هر مساله حاشیه میسازند. در روزنامه چیزی منتشر میشود در جایی از یک کتاب جملهای نوشته میشود آنوقت یقه وزارت ارشاد را میگیرند. لیلا حاتمی با پوشش مناسب به فرانسه میرود و حال یک خطای ناخواسته و البته غیرقابل دفاع صورت میگیرد به جای آنکه افتخار کنند یک ایرانی داور یک جشنواره مهم بینالمللی شده است یقه دولت را میگیرند که چرا چنین اتفاقی رخ داده است.
عضو دولت تدبیر و امید سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی را پایه و اساس خوبی برای حرکت دانست و تاکید کرد: دولت از این سیاستها استقبال میکند و زمینه خوبی است تا همه قوا آن را اجرا کنند و راه نجات کشور اجرای این سیاستهاست.
وی با تاکید براینکه یکی از اقدامات دولت که عمیقا به آن اعتقاد دارد شفافیت و پاسخگویی است، خاطرنشان کرد: ما سعی کردیم تمامی فعالیتها را شفاف کنیم، قانون انتشار و آزادی دسترسی اطلاعات که مدتها خاک میخورد را من از رییسجمهور خواستم تا آن را امضا کند و ابلاغ شود. این امر یکی، دو روز پیش صورت گرفت و میتواند به مطبوعات و رسانههای ما کمک بسیاری کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به تدوین لایحه قانون تبلیغات اشاره و ابراز امیدواری کرد تا این لایحه به ساماندهی تبلیغات در کشور کمک کند.
نگاهی به نمایش «هوموریباس» نوشته و کارگردانی «یاسر خاسب»: هیاهوی بسیار برای چه؟!
شماری از نظریهپردازان هنرهای دراماتیک، درام را دارای شش عنصر «پلات»، «دیالوگ»، «کاراکتر»، «آیدیا»، «موزیک» و «دیزاین» دانستهاند. پلات خود دارای بیستوچهار عنصر است. شاید بد نباشد تا برای نقد و بررسی نمایش «هوموریباس» بود یا نبود و چگونگی و کارکرد شماری از عناصر بیستچهارگانه طرح را در این نمایش بررسی کنیم:
1- ستیز
هوموریباس از گونههایی از ستیز برخوردار است. میان مرد شکمگنده (با بازی «مهدی ساکی») که گویا جادو و جادوگری میداند و پنج مردی که او را یاری میکنند با زن سپیدپوش که نمایش با حرکت پروازگونه او آغاز میشود و نیز مردی که همچون جنینی از سقف فرود میآید (با بازی «یاسر خاسب») گویا ستیز یا ستیزهایی وجود دارد. هشت خانمی که در میانههای نمایش از زیر جایگاه تماشاگران به صحنه میخزند نیز گویا با چیز یا چیزهایی درستیزند اما هیچگاه در جهان این اثر به روشنی و گویایی درنمییابیم که این ستیزها چرا و بر سر چیست و همانگونه که این ستیزها گنگ و ناگویا آغاز میشوند و ادامه مییابند، انجام و فرجام این ستیزها نیز مبهم باقی میمانند.
2- تعلیق
در جهان درام با تعلیق یا به دیگر بیان با به تعویق انداختن انجام رویداد و داستان میتوان تماشاگر را با همه تمرکز و وجود با اثر دراماتیک همراه ساخت و به هیجان او افزود اما ایجاد یک تعلیق «درست» و «خوب» دراماتیک، وابسته به مولفهها و عناصر دیگری است؛ هوموریباس از آن مولفهها و عناصر به درستی برخوردار نیست. (تشریح و توضیح این ادعا در ادامه خواهد آمد.) بنابراین هوموریباس نتوانسته است از عنصر مهم تعلیق به درستی سود بجوید.
3- کنایه
کنایه را انواعی است که این انواع دست کم در یک چیز مشترک هستند: چیزی را میگویند یا میگوییم اما مراد و منظور از آن گفته چیز یا چیزهای دیگری هم هستند. به دیگر بیان آنچه گفته میآید، افزون بر معنای روساخت دارای معنی یا معانی ژرفساختی هم هست. شاید بتوان هوموریباس را یک درام فیزیکال دانست و روشن است که در یک درام فیزیکال با «زبان تصویر» و «واژگان حرکتی» سر و کار داریم. واژگان حرکتی به کار رفته در این نمایش اغلب بسیار کلیشهای و هزار بار جویده شدهاند و حتی در شماری از صحنهها تمرینهای آشنای آمادهسازی بدن برای بازیگران یا تمرینهای آمادهسازی یک ورزشکار رزمی، آن هم به دور از نوآوری و خلاقیت هنرمندانه تبدیل به میزانسن شدهاند. شوربختانه بیشتر صحنهها، تابلوها و واژگان حرکتی هوموریباس فاقد کنایه و معنا یا معناهایی ژرفساختی هستند.
4- کشش
در جهان درام میتوان با بهرهگیری از تعلیق، کنایه، گرهافکنی، گرهگشایی، احتمال و ضرورت کشش ایجاد کرد. کشش باعث میشود تا مخاطبی که الگوی داستانی و پایان را میداند، اثر را دنبال کند اما آن چنان که گفته آمد هوموریباس از تعلیق و کنایه و آنچنان که گفته خواهد آمد از گرهافکنی و گرهگشایی، به خوبی و درست بهره نجسته است و در نتیجه از کشش خوبی نیز برخوردار نیست.
5- گرهافکنی- گرهگشایی
در ساختار دراماتیک پس از «تعادل نخستین» (یا آغاز)، «گرهافکنی» را داریم. گرهها افکنده میشوند و افکنده میشوند تا به «اوج» برسیم و با گذر از اوج هنگام گشودن گرهها و «گرهگشایی» است. در هوموریباس متوجه وجود گره و گرههایی میشویم اما هرگز درنمییابیم این گرهها چرا و بر سر چه افکنده شدند و چه زمان و چگونه گشوده میشوند.
6 و 7- پیچیدگی و هماهنگی
پیچیدگی عنصری از طرح است که هم بستر را برای افزودن لایههای ژرفساختی به اثر آماده میسازد و هم فضا را برای بحرانیتر شدن شرایط و رسیدن به اوجی پردلهره فراهم میآورد. هوموریباس بیش از برخورداری از پیچیدگی، رنجان و رنجور از شلختگی و آشفتگی است. عناصر، اجزا و ارکان سازنده این درام هماهنگ و یکپارچه نیستند. در لحظههایی، اجرا، رنگ و بوی تمرینی بر بنیان بداههپردازی را مییابد که نیازمند روتوش و بازنگری، حذف اضافهها و پر کردن جای خالی کمیها و کاستیهاست.
8 و 9- اوج و فرود
اوج و فرود دراماتیک وابسته و پیوسته به گرهافکنی و گرهگشایی دراماتیک هستند. چنان که گفته آمد، هوموریباس آنگونه که باید و شاید از گرهافکنی و گرهگشایی برخوردار نیست بنابراین در این نمایش اوج و فرود نیز به درستی و شایستگی درنیامدهاند و تماشاگر را درگیر نمیسازند. تا عنصر بیستوچهارم طرح هم که ادامه دهیم به دستاوردی نیکوتر و امیدوارکنندهتر از آنچه تاکنون بدان رسیدهایم، نخواهیم رسید. بسیاری از میزانسنهای هوموریباس خارج از نور و روشنی هستند و بازیگری که به سختی در حال تلاش است حتی دیده نمیشود. این نمایش ارکان اجرایی پرشماری را به کار میگیرد که در جهان خود اثر هیچ پاسخی و چونی را برای چرایی به کارگیری آنها ارایه نمیکند. گویا یاسر خاسب اقتصاد کاراکتر را که نکته مهمی در جهان درام هست نیز در نظر نیاورده است. به راستی چرا هوموریباس افزون سه کاراکتر اصلی (زن سپیدپوش، مردی که سقف پایین میآید و مرد جادوگر) باید دارای پنج بازیگر مرد و هشت بازیگر دختر باشد؟ میدانیم که اعداد و شمارهها در جهان هنر و درام مهم هستند و میتوانند معانی نمادین و نشانهای داشته باشند. بهرهگیری از عدد پنج و هشت بر بنیان کدام ایده و هدفی است و اگر پاسخی برای این پرسش باشد چرا این پاسخ در جهان خود اثر آشکار و هویدا نمیشود؟
روشناندیشان که هنرمندان گروهی از ایشان هستند را دارای چهار ویژگی دانستهاند: 1- فرزند زمان خود باشند، 2- فرزند مکان خود باشند، 3- چالشهای زمان و مکان خود را دریابند و 4- راهکار یا راهکارهایی برای برونرفت از چالشهای روزگار خود پیش نهند. پرسش اینجاست که هوموریباس در پاسخ به کدام یا کدامین چالش یا چالشهای روزگار اکنون ایران و مردم این سرزمین ریخت یافته است و چه راهکار یا راهکارهایی را پیش میگذارد؟؟؟ پرسش اینجاست که هوموریباس چه در ساحت فرم و چه در ساحت محتوا، پاسخگوی کدام «ضرورت» و «نیاز» روزگار اکنون است؟؟؟ پرسش اینجاست که آیا پرکردن ویترین و افزودن رنگی بر پالت رنگی تئاتر کشور انگیزه لازم و کافی برای تولید یک درام فیزیکال میتواند باشد؟؟؟
کاش در آینده انرژی و توانشهای بدنی یاسر خاسب و گروهش در اختیار نوشته و کارگردانی بهتری قرار بگیرد...
«رد کارپت» رضا عطاران رکورد زد
ایسنا- علی سرتیپی گفت که «رد کارپت» با فروش 83 میلیونیاش در یک شب توانست رکورد فروش تاریخ سینماهای «آزادی» و «زندگی» را جابهجا کند.
پخشکننده فیلم سینمایی «ردکارپت» درباره آخرین وضعیت فروش این فیلم اظهار کرد: مجموعه فروش «رد کارپت» تنها در تهران و پس از یک هفته اکران به 305 میلیون تومان رسید این در حالی است که ما اکنون در ماه مبارک رمضان قرار داریم و شاید هیچ کس فکر نمیکرد که این فیلم بتواند به چنین فروشی دست پیدا کند.
وی ادامه داد: نکته جالب توجه این است که «رد کارپت» در یک هفته اکران خود توانسته چندین رکود را جابهجا کند. به عنوان مثال سینما «آزادی» در روز پنجشنبه 12 تیرماه برای این فیلم 25 میلیون تومان بلیت فروخته است که این رقم در تاریخ این سینما بیسابقه است چون بالاترین فروش این سینما به آخرین روز اکران «گشت ارشاد» مربوط بود که 15 میلیون تومان فروخت.
مدیرعامل فیلمیران افزود: رکورد دیگر فروش 14/5 میلیون تومانی پردیس زندگی برای این فیلم بود که سابقه نداشت. بالاترین میزان فروش این سینما تاکنون 10 میلیون تومان بوده است.همچنین پردیس سینمایی ملت نیز تنها در پنجشنبه شب 10 میلیون تومان بلیت فروخته است.
سرتیپی سپس با اشاره به فروش 83 میلیون تومانی فیلم سینمایی «رد کارپت» در یک روز در ماه مبارک رمضان گفت: چنین فروشی برای یک روز در ماه رمضان فوقالعاده و غیرقابل تصور است. باید از تمام دوستان که در این زمینه همکاری میکنند، تشکر کنم به ویژه مایلم که از کارکنان سینما آزادی که پنجشنبه شب چندین سانس ویژه را مدیریت کردند تشکر ویژهای داشته باشم.
پخشکننده «رد کارپت» همچنین درباره فروش این فیلم در سینماهای شهرستانی اظهار کرد: اکران این فیلم از یکشنبه هفته گذشته در 20 شهرستان آغاز شده است و فروش قابل توجهی دارد به عنوان مثال «رد کارپت» پنجشنبه شب در سینماهای مشهد 12 میلیون تومان فروش داشته که در شرایط فعلی یک رکورد محسوب میشود.
تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره فیلم کوتاه تهران
ایلنا- مهلت ثبتنام و ارسال آثار به دبیرخانه سیویکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به دلیل استقبال فیلمسازان افزایش یافت.
امیر لطفیان، مدیر امور جشنوارههای این انجمن با اعلام این خبر گفت: پس از پایان مهلت اعلام شده در فراخوان جشنواره با درخواست و استقبال زیادی از سوی فیلمسازان روبهرو شدیم و شورای سیاست گذاری جشنواره تصمیم گرفت تا مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره یک هفته تمدید شود. بر این اساس، فیلمسازان تا بیستم تیرماه سالجاری فرصت دارند آثار خود را به جشنواره سیویکم ارسال کنند.
وی ادامه داد: به همین منظور دبیرخانه جشنواره در این دوره برای اولین بار نسخه نهایی آثار را تحویل گرفته که با زمانبندی در نظر گرفته شده برای شروع و نحوه بازبینی هیاتهای انتخاب و مراحل فنی مشکلی ایجاد نشود. بدیهی است وقتی نسخه نهایی آثار در اختیار ماست، فرآیند برنامهریزی و نحوه بازبینی هیاتهای انتخاب و داوری دچار مشکل نخواهد شد. همچنین تنظیم جدول زمانی جشنواره تسهیل میشود و ثبات برنامهها به شکل چشمگیری افزایش مییابد.
وی با اشاره به استقبال گسترده فیلمسازان از این رویداد تصریح کرد: هم اکنون بیش از یکهزار و ۳۰۰ فیلم توسط فیلمسازان متقاضی حضور در جشنواره به دبیرخانه جشنواره ارسال شده و ارسال آثار به شکل چشمگیری طی روزهای اخیر در حال افزایش است. سیویکمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه از ۲۲ تا ۲۷ مهرماه سالجاری در تهران برگزار میشود.
اعلام زمان برگزاری سومین جشنواره «تئاترشهر»
مهر- سومین جشنواره «تئاترشهر» توسط سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران از 10 تا 18 مهرماه 93 برگزار میشود.
سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، سومین جشنواره «تئاترشهر» را با شعار «تهران شهر مهربانی» از 10 تا 18 مهرماه در تهران برگزار میکند.این جشنواره که به منظور کمک به توانمندی فکری، ارج نهادن به فعالیتها و حمایت از گروههای نمایش جوان شهر تهران در سه دوره متوالی برگزار شده و مورد توجه گروههای تئاتر تهران قرار گرفته است در محورهای تعالی سبک زندگی و تقویت هویت اسلامی و ایرانی در مهرماه 93 برگزار خواهد شد.جشنواره سوم در هفت بخش تخصصی تئاتر صحنهای، تئاتر کودک و نوجوان، تئاتر مذهبی (باران)، تئاتر خیابانی، مسابقه نمایشنامهنویسی و نمایشنامهخوانی، مسابقه عکس و پوستر تئاتر و کارگاههای آموزشی برگزار میشود.نتیجه ارزیابی متون بخشهای صحنهای و خیابانی تا 20 تیرماه اعلام خواهد شد و علاقهمندان به حضور در بخش نمایشنامهنویسی و نمایشنامهخوانی نیز تا 30 تیر مهلت دارند که آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند.سومین جشنواره «تئاترشهر» توسط سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و با دبیری شهرام کرمی در مراکز فرهنگی هنری و فرهنگسراهای شهر تهران برگزار میشود.